REFERATER / 2020 møder
Møde nummer 60 - 91
Møde nummer 60 - 91
Videomøde d.9. december 2020 med foredrag af Palle Maag
Palle Maag holdt foredraget Afghanistan – gæstfrihedens land, med udgangspunkt i hans personlige oplevelser i landet som udstationeret projektmedarbejder i 2000.
Palle startede med at vise en stemningsfyldt video fra Afghanistan, med billeder af befolkningen og naturen – ledsaget af lokal musik.
Palle startede herefter sin præsentation med nogle facts om landet, der nu har været i krig i 40 år. Han fremhævede landets centrale beliggenhed med de omkringliggende lande, som alle (sammen med stormagterne) havde politiske, økonomiske og religiøse grunde til at få indflydelse i landet. – Vi hørte om centrale begivenheder og de skiftende magtstrukturer gennem historien.
Han nævnte også de sociale forhold. Herunder den store børnedødelighed (68 ud af 1000), og at kun 40% af befolkningen på 40 mio. indbyggere kunne læse og skrive.
I februar 2000 blev Palle udsendt af Den Danske Afghanistan Komite som administrator i et sundhedsprojekt i Herat, som b.la. var støttet af Danida. Vi så billeder fra byen, som gav et indtryk af befolkningen og dens levevilkår – og så hørte vi om arbejdet i sundhedscenteret og de praktiske udfordringer med arbejdet. Palle fremhævede den tilfredshed han havde haft med løbende at se frugten af arbejdsindsatsen.
En del af arbejdet omfattede også et mineprojekt som b.la. bestod i at undervise befolkningen – og ikke mindst børnene – i at undgå de russiskplacerede miner, som var kamufleret som legetøj.
Palle var desuden med i en WHO vaccinekampagne mod Polio, vores befolkningen blev opsøgt og vaccineret.
I den sidste del af sit ophold i Afghanistan var Palle leder af en flygtningelejr, Rawza Bagh for 5000 interne flygtninge. – også her hørte vi om udfordringerne og den læring som fulgte med sådan et job.
Palle kom hjem til Danmark igen i juli 2001.
Palles foredrag var meget levende og medrivende. Det var samtidig meget personligt, og viste en stor respekt og hengivenhed over for landet og dens befolkning. Foredraget var fyldt med en masse meget flotte billeder.
29 medlemmer deltag i videomødet, som desværre blev afbrudt af tekniske problemer tæt på afslutningen.
En del af præsentationen kan se på vores hjemmeside: Afganistan – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Videomøde d.2. december 2020 med foredrag af Kai Jensen
Kai Jensen som er mangeårig partner i Willis holdt foredrag om emnet Arv – ægtepagt – testamente(r) og fuldmagter.
Kai startede med at give en oversigt over de grundlæggende regler for slægtninges arveret, og gennemgik de forskellige arveklasser; børn, forældre, bedsteforældre samt andre.
Han præciserede, at pensioner er særeje efter den nye lovgivning. Og at begunstighedsreglerne betyder, at samlevere kan tilgodeses som nærmeste pårørende. Kai opfordrede til at man kontrollerede policerne for at se om oplysningerne om begunstigede var som ønsket.
Herefter gennemgik han begreberne Tvangsarv og Fri Arv herunder de muligheder der er, via et testamente, at reducere tvangsarven til 16%. – Reglerne omkring Skiftet og Uskiftet bo blev også gennemgået.
Samlevers arveforhold blev også gennemgået. Samlevere kan arve som ægtefælle, man det kræver et testamente.
I forlængelse heraf blev det vist hvordan man oprettede et testamente, samt 3 typer – og den sikkerhed som knytter sig til hver enkelt. – Kai opfordrede til, at man lavede et testamente, og han rådede samtidig til at erstattede et evt. papirløst forhold til ægteskab baseret på en række ulemper, der knytter sig til et papirløst forhold.
Senere fik vi gennemgået de nye Fremtidsfuldmagter og den sikkerhed som ligger i oprettelsen af disse – i forhold til at gardere sig i en situation, hvor man ikke længere kan tage vare på sig selv.
Boafgift blev også gennemgået, samt de muligheder man har for at påvirke den. Bl.a. med at udnytte de gaveregler som findes.
Hele Kais præsentation kan findes på vores lokale hjemmeside. arv, ægtepagt, testamente og fremtids fuldmagt – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com) Den omfatter en masse gode links.
Præsentationen var rigtig god og kom hele vejen rundt om emnet. Samtidig gav den mulighed for at få belyst individuelle spørgsmål til specifikke dele af dette meget komplekse emne.
21 medlemmer deltog.
Videomøde d.25.november 2020 med foredrag af David Heick-Poulsen om Nedsparing
David Holck-Poulsen, som er filialdirektør i Danske Bank, Gentofte startede med at præsentere nedenstående agenda for hans gennemgang:
Herefter gennemgik han de forskellige lånemuligheder som pt findes – Med og uden afdrag, lånenes løbetider samt belånings grænser.
Der har været en opfattelse af, at man som ældre eller pensionist ikke kunne optage lån, men dette er pt. ikke tilfældet fastslog han. Reglerne er dog forskellige fra normale lån.
En lånoptagning kræver altid en vurdering af huset/lejligheden
Valget af lån tager udgangspunkt i den enkelte persons præferencer. Ønsker man at afdrage på lånet eller ønsker man at være gælds fri.
David gennemgik herefter de forskellige risici som man skulle vurdere i forbindelse med optagning af et nedsparingslån, og han nævnte b.la. påvirkning af sociale ydelser, forventet levealder, om huset skulle sælges, om renteudvikling etc. Han påpegede også, at vedligeholdelse af boligen var meget vigtig for omsætteligheden.
Med udbetalingen af et evt. lån gennemgik han senere de forskellige investeringsmuligheder og han gav råd om vægtning af aktier og obligationer samt tidshorisonten i investeringen.
Omkring kontant indskud i banker fortalte han om indskudsgarantien og negativ rente samt konsekvensen af inflation.
Gennemgangen var rigtig god, da den kom hele vejen rundt om den problemstilling man kan have som pensionist, når målet er at optimere det økonomiske råderum. – Og så gav den et optimistisk bilede af mulighederne for at kunne låne som ældre.
Præsentationen kan findes på vores lokale hjemmeside: Nedsparing – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d.18. november 2020 med foredrag af Michael Dehn
Michael, som har deltaget i flere store IT-projekter inden for Sundhedssektoren holdt foredraget Mine Sundhedsdata – hvor finder jeg dem.
Michael indledte med at give et overblik i de forskellige websider, man som borger i Øst Danmark har adgang til med NemID – samt hvilke af disse som kunne tilgås via Apps og/eller PC.
Bortset fra appen Min læge, som kan anvendes til kontakten til ens læge, er de øvrige steder baseret på oplysninger fra hospitalerne.
Michael gennemgik herefter indholdet af de forskellige web-adresser og deres indbyrdes sammenhænge. Herunder:
Min læge (app)
Sundhed.dk
Minsundhedsplatform.dk (inkl. appen SP)
Blodproever.dk
Coronaproever.dk
Medicinkortet (app)
Smittestop (app)
På vores hjemmeside kan du se et slideshow fra foredraget samt alle oplysninger om indholdet i de forskellige apps og websider-
https://hc-koege.weebly.com/sundhedsdata.html
Foredraget var en interessant gennemgang af de mange sundhedsdata, man som borger har adgang til.
Michaels præsentation gav overblik og struktur i de mange oplysninger som foreligger. – og for mange medlemmer var det en øjenåbner om de mange oplysninger, som er lige til af hente og bruge.
Foredraget var velbesøgt. – 26 medlemmer deltog.
Videomøde d. 11. november 2020 med indlæg af Torben Mogensen
Torben Mogensen er en meget benyttet ekspert i medierne, når det gælder Covid 19.
Han er tidligere lægelig direktør på Hvidovre hospital, ligesom han har en professortitel. For nærværende er han tillige formand for Lungeforeningen.
I starten af juni måned havde vi Torben Mogensen på besøg på et videomøde – hvor han gav os et dybere indblik omkring Corona. På dagens videomøde gav han os en opdatering på den seneste udvikling.
Torben Mogensen gennemgik de seneste 10 måneders udvikling fra landet blev lukket ned d.11. marts.
Effekten af den hurtige reaktion fra myndighederne resulterede i, at smittetallene faldt over sommeren. En væsentlig årsag hertil, var at superspreder arrangementer (festivaler etc.) blev suspenderet kombineret med, at vi opholdt os mere ude i det fri.
Efter at samfundet delvist blev lukket op igen, blev vi i september ramt af den 2. bølge, som primært ramte yngre mennesker. – Enkeltstående fester og kurser har været hovedårsag til den negative udvikling. Smittetallene er nu stabiliseret omkring 1000 pr. dag og senest med et kontakttal på 0,9. Indlæggelsestiden er blevet reduceret fra 10-10 dage til nu ca.4, som en konsekvens af mindre dosis virus/yngre mennesker samt udvikling af medicin.
Torben Mogensen sammenlignede Danmarks og Sveriges håndtering af krisen, hvor DK på alle parametre er kommet bedst igennem. B.la. med 8-10 gange færre døde.
Herefter hørte vi om mundbindets betydning for smittespredningen. Torben henviste til udenlandske undersøgelser som viser, at det både beskytter en selv og andre for smitte. Ikke alene ved tætte kontakter, men også for aerosoler i luften.
Vi fik også en status på udvikling af de forskellige vacciner, som er under udvikling. Det forventes, at der kan startes på vaccinering i første eller andet kvartal 2021.
Situationen omkring om virusspredningen i minkbesætningerne – om årsagen til udbruddet og konsekvenserne ved ikke at handle hurtigt blev gennemgået. Det er Torben Mogens vurdering, at vi på sigt måske skal ændre måden, vi har dyrehold på. Da helt nye virusarter kan indebære risiko for spredning i f.eks. svine-og kylling besætninger.
Torben Mogensens konklusion på Corona situationen i DK var, at de rigtige og hurtige tiltag var resulteret i at situationen var bragt under kontrol. Et område som dog kunne forbedres, var organiseringen af kommunikationen fra sundhedsmyndighederne.
Målet om såkaldte flokimmunitet er ikke realistisk. Den skal i stedet erstattes af kommende vacciner.
Krisen har samtidig åbnet øjnene for værdien af god hygiejne, som har reduceret mange andre sygdomme.
Herefter var der mulighed for at stille spørgsmål, som alle blev besvaret meget konkret.
Det var et rigtig interessant foredrag af Torben Mogensen – af en specialist, som er helt opdateret på Covid19 hele vejen rundt. Og som samtidig er en meget dygtig formidler.
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d. 4. november 2020 med borgmester Marie Stærke
Marie Stærke havde forberedt en agenda med 4 punkter om udviklingen i Køge, som hun præsenterede:
På det erhvervsmæssige område, er der nu udsolgt i STC. Som konsekvens satses der nu på at tiltrække forskning og kontorfaciliteter som erstatning af transport og logistik.
Inden for natur og klima satses der b.la. på havmølleparker og såkaldte madskove med et mål om at reducere CO2 udledningen, så kommunen kan leve op til Regeringens mål om en reduktion på 70% i 2030.
Marie Stærke orienterede herefter om kommunens økonomi.
Pga. Udligningsreformens positive påvirkning på budgettet er situationen rigtig god. Andre årsager hertil er en god økonomiaftale med Staten samt det forhold, at budgetter/besparelser overholdes. På driften nævnte hun en række områder, som ville blive prioriteret. Herunder bemanding og udbygning af daginstitutioner, trafiksikkerhed, og støtte til boligbyggeri.
Omkring Midtbyen – området omkring Stationsområdet, fortalte Marie Stærke, at den fremstod som ufærdig, og der blev arbejdet på forbedringer, ligesom projektet omkring en underføring startede nu, men først ville blive færdiggjort omkring 2023.
Herefter hørte vi om Coronasituationen i Køge. Smittetallet er pt. højt. Det er primært børn og unge, som er smittede. Desuden er 2 håndværkerbyer og udsatte boligområder ramt. Indsatsen baserer sig på direkte kontakt til de ramte personer i områderne.
Efter borgmesterens oplæg var der mulighed for at stille spørgsmål, og der er var mange konkrete fra medlemmerne. Herunder om, kystsikring, omfartsvejen fra Stevns, planer for den gamle industrihavn, parkeringsregler, hastighedsbestemmelser i byområdet og parkeringshus i Kystområdet.
Marie Stærke svarede konkret på spørgsmålene, og de områder som hun ikke var helt opdateret på, vil blive undersøgt og besvaret senere.
26 medlemmer deltog i videomødet med borgmesteren – og det var som tidligere et meget positivt ”møde”.
Medlemsmøde i Rådhusstræde d. 21. oktober 2020
Sven Kolstrup var foredragsholder om emnet Kunstig Intelligens.
Sven har tidligere været direktør hos IBM og har mere end 30 års erfaring i IT-branchen – og er nu
selvstændig ledelsesrådgiver og foredragsholder.
Sven startede med at vise en kronologisk oversigt over udviklingen inden for kunstig intelligens, herunder nogle milepæle: Alan Turings maskine som under 2. verdenskrig blev brugt til at bryde tyske koder, Deep Blue som i 1997, var en skakmaskine, IBM´s Watson i 2011, som kunne besvare spørgsmål og Alpha Go i 2017, som b.la. kan bruges til spillet Go.
Herefter gennemgik Sven områderne Maskinlæring, Big Data og Computerkraft, som er de 3 bestanddele i udviklingen af kunstig intelligens.
Under Maskinlæring gennemgik han hvordan algoritmer blev opbygget, og vi fik mange eksempler på, hvordan de blev anvendt. Herunder ansigtsgenkaldelse, som er udbredt i Kina. I DK blev nummerpladegenkendelse nævnt som et af eksemplerne. Egentlige nationale DNA-registre, som der er et stort potentiale i at anvende, diskuteres løbende i EU pga. de vidtrækkende konsekvenser.
Sven Fortalte herefter om Big Data. Om den store indsamling, som finder sted ved at lagre alt, som brugerne dagligt søger på, eller anvender i programmer og apps. Værdien af data er enorm og hele ideen med indsamlingen er, at alle budskaber til brugeren (reklamer) kan personaliseres. Amazons brug af data blev gennemgået som eksempel.
Under Computerkraft hørte vi om Cloud Computering (hvor centre nu etableres i DK) og om udviklingen af Kvantecomputere (QBIT) som er på vej. Alt sammen for at kunne håndtere de større og større mængder af data.
Til slut fortalte Sven om de mange områder og løsninger som Kunstig intelligens bruges til i dag. Han nævnte eksempler inden for vejrtjenester, landbruget, produktionen, media, indkøb, offentlig administration, bank, transport, energi, militæret og hospitalerne.
Foredraget var en øjenåbner for deltagerne om mulighederne i anvendelse af kunstig intelligens – og på nogen områder et skæmmende billede af fremtiden.
Men som Sven konkluderede, kan udviklingen ikke stoppes. Vi skal ikke være skræmte, men i stedet forholde os kritiske til udviklingen og tænke os om – og det kræver, at vi tilegner os viden om området.
36 medlemmer hørte det utrolige spændene foredrag,
Videomøde d.14. oktober 2020
Temaet for mødet var Alderssum og Ratepension, og det var vores medlem Michael Dehn, som stod for indlægget.
Udgangspunktet for Michaels gennemgang tog udgangspunkt i hans egen situation, hvor han efter at have realiseret sin ejerbolig for at flytte i lejebolig, stod med et millionbeløb i hånden, som skulle placeres.
Efter at have konsulteret banken, viste det sig, at en opsparing i en realkreditinstitution gav den bedste forrentning og fleksibilitet.
Michael gennemgik herefter Alderssum, hvor man som pensionist kan opspare 50.200 kr. om året. Fordelen er, at beløbet ikke påvirker et evt. Folkepensionstillæg. Indbetalingen er ikke fradragsberettiget, men til gengæld er udbetalingen skattefri.
Ratepension blev herefter gennemgået. Som pensionist er der mulighed for at opspare 57.200 årligt. Opsparingen er fradragsberettiget, til gengæld beskattes udbetalingerne, og kan på negativ indflydelse på evt. Folkepensionstillæg.
Ratepension kan oprettes indtil man fylder 75 år, og udbetaling kan ske med en løbetid på 10-30 år.
Michael gennemgik herefter et regneeksempel, som viste at en Ratepension, pga. skattefradrag kan betyde en øget opsparing i modsætning til at have pengene stående i banken. Størrelsen af den øgede opsparing er dog påvirket af forrentningen på Ratepensionen, samt muligheden for evt. at påvirke et evt. Folkepensionstillæg.
22 medlemmer deltog i videomødet, som var en øjenåbner for mange af deltagerne, da Michaels gennemgang viste, at der findes muligheder for at påvirke sin økonomiske situation, selvom man allerede er pensionist.
Michaels PowerPoint findes på vores lokale hjemmeside: https://hc-koege.weebly.com/pension.html
Vandretur med Gunnar Christensen d.7. september 2020
Temaet for denne vandretur var at blive introduceret til ”Verdens vigtigste dyr” og besøge den gamle havn i Køge.
25 medlemmer mødte Gunnar Christensen på Køge Torv, hvor han fortalte os lidt om Rådhusets historie,
Herefter gik vi ad Vestergade til det sted hvor Sct. Gertruds Kloster i sin tid lå, og hvor stenene herfra senere blev brugt til at bygge Rådhuset.
Efter en kort spadseretur ind på Åsen gjorde vi holdt ved en sø, hvis placering tidligere udgjorde Køge Havn.
Gunnar fortalte herefter om verdens vigtigste dyr, som efter hans opfattelse var regnormen, pga. dens betydning for iltningen af jorden og betydning for økosystemet.
Gunner gennemgik regnormens formering, føde, fjender etc.
Senere på turen gav Gunner turforslag til områder at Åsen, som han synes er spændende, og undervejs underholdt han også med anekdoter fra hans oplevelser med forskellige dyrearter.
Som på tidligere ture med Gunnar Christensen, blev man klogere på en række ting i naturen, som man ikke altid lægger mærke til – og så bliver man imponeret over han meget store viden om naturen og historie.
Vi sluttede af med en øl i Richters gårdhave.
Se billeder fra turen på: https://hc-koege.weebly.com/2020.html.
Gåtur i Køge d.30. september 2020
Eigil Eierdal havde arrangeret en hyggelig gåtur på 6 km, som igen blev gennemført i perfekt vejr.
15. medlemmer deltog og sluttede af med kolde øl i Richters Gård.
Gåtur i Køge d.23. september 2020
Da vore fysiske møder i Rehabiliteringscentret indtil videre er suspenderet pga. det høje smittetal, var der arrangeret en gåtur i Køge af Motionsgruppen.
13 medlemmer deltog og havde en hyggelig tur på 5-6 kilometer, som blev gennemført i perfekt solskinsvejr.
Efter turen nød alle en velfortjent øl på havnen i Køge.
Medlemsmøde d.16. september 2020 i Rådhusstræde med foredraget ”De forsvundne nazidokumenter” med Martin Magnussen.
Martin Magnussen, som er politibetjent og forfatter er personen, som i 2012 opdagede rigsarkiv-tyverierne af uerstattelige dokumenter fra 2. verdenskrig.
Martin fortalte om hændelsen på Rigsarkivet, hvor han selv var vidne til dokumenttyverier – Hans efterfølgende møde med Rigsarkivets ledelse og om politianmeldelsen. Sagen blev først taget alvorlig efter at en journalist fra Berlingske Tidende skrev om sagen en måned senere.
Herefter berettede han om anholdelsen at 2 dybt kriminelle personer, om ransagningen hvor mange dokumenter blev fundet og senere retssagen, som var en farce, hvor de anholdte vedgik forbrydelsen.
Myndighederne påstod på det tidspunkt, at alle dokumenter var fundet, hvilket ikke var korrekt.
Martin berettede herefter om sin jagt på sandheden. Om Rigsarkivet, som hindrer agtindsigt og om politianmeldelser mod ham.
Martin dokumenterede hvordan mange stjålne dokumenter fortsat er i omløb. Han gravede i danske og udenlandske arkiver og på internettet. Enkelte samlere kontaktede ham også med viden og beviser.
Foredraget var meget spændende og gav et indblik i det marked og de personer, som samler nazidokumenter, om myndighedernes svigt – og om en helt ukuelig vilje fra Martin, som var drevet af at finde den uerstattelige kulturarv. – Et arbejde som ifølge Martin aldrig er blevet belønnet, og som ikke har været karriere fremmende.
DR2 var tilstede og filmede foredraget i forbindelse med optagelserne til en dokumentarserie om de danske nazisoldater, som bringes i januar 2021.
36 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d.9. september i Rådhusstræde med foredraget ”Biernes forunderlige verden 2” af Torben Petersen
Vores eget medlem Torben Petersen, som selv har haft biavl som sin hobby, og tillige har været instruktør i Østsjællands Biavler Forening, gav for et år siden en meget spændende indføring i “Biernes forunderlige verden”. Han blev ved den lejlighed ikke færdig med at fortælle, og dagens foredrag var således en fortsættelse.
Torben startede med at give et resumé af det første foredrag. Her startede han med at gennemgå biernes hierarki: Dronningen, arbejderbien og dronen – Deres udviklingsstadier, indbyrdes roller og udseende.
Herefter gennemgik han de forskellige honningens anvendelsesformer i både fødevarer og som f.eks. til sår behandling.
Torben gennemgik også de forskellige stade typer, samt de forskellige arter af bier i Danmark, hvor de 3 mest kendte er Buckfast, som i dag er fredet på Læssøe. – Carnica, som er den mest anvendte pga. dens produktivitet, og Ligusta som er gule, ”dovne” bier. Vi hørte også Dræberbier.
Der høstes 25 – 100 kg. honning pr. stade. De bedste bigårde findes i de større byer, hvor der ikke sprøjtes. På taget af Frederiksberg Rådhus høster man således mere en 100 kg. Pr. stade.
Torben fortalte herefter om årets gang i bigården, og om opstart af en ny bi familie og om hvordan dronninger produceres – samt hele processen frem til den færdige honning er klar.
Det koster ca. 7-8.000 kr. i opstart omkostninger, hvis man vil forsøge sig som biavler. Planlægning er afgørende og økonomien meget afhængig af biavlerens kreativitet og evne til at spare omkostninger ved f.eks. at kunne lave rammerne til bistadet selv. Torben fortalte om sin egen bigård og konkluderede, at arbejdet med biavl skal betragtes som en hobby, som i sidste ende koster penge.
Torben fortalte også om biavlernes generelle vilkår i DK, hvor der mangler struktur omkring markedsføringen, mærkningsønsker for at imødegå forfalskninger og om et større tilskud fra EU til branchen, som bruges til andre formål end biavl og kun kendes af få i branchen -som selv skal søge om tilskud.
Foredraget sluttede med en fornøjelig beretning om en tur til Madeira, hvor Torben havde mulighed for at sammenligne biavl der og hjemme.
23 medlemmer hørte foredraget, som igen var en succes -Torbens dybe indsigt og praktiske erfaringer med biavl er imponerende og han er en god formidler.
Der blev stillet spørgsmål, og alle gik hjem med indsigt i et område, som for de fleste er ukendt.
Medlemsmøde d. 2. september 2020 i Rådhusstræde
Formanden bød velkommen og bad alle respektere centrets Corona tiltag.
Derefter bød han velkommen til Jørgen Hansen som vores nye medlem.
Togturen med veteranbanen til Rødvig må udskydes grundet vedligeholdelse af banelegemet. Vi forsøger at finde en ny dato i begyndelsen af oktober.
Næste mødedag bliver derfor 9. september.
Rehabiliteringscenteret indbyder til nye gymnastikhold for mænd på 60+ om mandagen. Henvendelse til centersekretariatet.
Dagens indlæg blev præsenteret af Povl A. Lund under overskriften ”Loss adjustment af forsikringsskader”.
Povl indledte med en kort præsentation af sin uddannelse, baggrund og arbejdsopgaver, herunder udlandsophold, fokus på kvalitetssikring i produktionen og derefter computerbaseret kvalitetsproduktion. Til sidst er det blevet til over 30 år som Loss Adjuster.
Som Loss Adjuster blev Povl ansat ved et dansk/international ingeniørselskab med opgaven at virke som teknisk ekspert ved opgørelse af større forsikringsskader.
Opgaven indebærer uafhængig teknisk rapportering til forsikringsselskabet til brug ved co-assurance og genforsikring i forhold til årsagssammenhæng og policedækning.
Povl orienterede om de forskellige forsikringstyper for både private og virksomheder samt standarder for værdiansættelse ved skader, som f.eks. nyværdi – genanskaffelsesværdi –dagsværdi og for virksomheder tillige ”Going concern value”.
Afslutningsvis gav Povl et spændende indblik i en del af de forsikringsskader, som han har medvirket til, at de blev teknisk korrekt vurderet, således at den rette forsikringssum kunne tildeles skadelidte. Det har indebåret rejser til f.eks. Vancouver i Canada, Mongoliet, Norge, Italien, Nordsøen og talrige andre lokaliteter.
Povl fremførte sin inspirerende præsentation med en god portion humor blandet med lidt positiv sarkasme.
Formanden takkede efterfølgende for et godt indlæg og overrakte foreningens sædvanlige erkendtlighed. Derefter fik Henning Falk overrakt en forsinket tak for sin udmærkede video præsentation om slægtsforskning.
Medlemsmøde d. 26. august 2020 i Rådhusstræde
Efter en ufrivillig pause på 6 måneder holdt klubben sit første fysiske møde i Rehabiliteringscenteret i Rådhusstræde. Mødet var samtidig sæsonstart på efterårets aktiviteter.
Hans Birk bød velkommen og gennemgik vores nye husorden, som midlertidig betyder begrænsning af mødedeltagere, ingen fællessang og kaffeservering varetaget af en person – og ikke mindst en opfordring til at holde afstand.
Herefter gjorde han status på de tiltag, som blev gennemført under vores pause i de fysiske møder.
Herunder etablering af lokal hjemmeside og videomøder med op til 32 deltagere. Udsendelse af 16 nyhedsbreve og en aktiv motionsgruppe.
Carsten Håkan gav herefter en kort status på problemerne med NemTilmeld, hvor medlemmer med mailadresse hos Yousee igen ikke modtager invitationer fra klubben. Berørte medlemmer vil modtage invitationer manuelt indtil problemet er løst mellem TDC og NemTilmeld.
Herefter gennemgik Søren Taarnhøj den nye, lokale hjemmeside: hc-koege.weebly.com/, som han selv har stået for udviklingen af. Det blev besluttet at etablere et link fra den ordinære hjemmeside til den lokale side, og der blev opfordret til, at medlemmer bruger siden – Ikke mindst chatfunktionen.
Herefter præsenterede Steen Sørensen vores videoløsning, som han har udviklet sammen med Michael Dehn. Løsningen vil fremadrettet blive brugt til at streame fra møderne til de medlemmer, som er afskåret fra at deltage fysisk. Løsningen blev testet under mødet.
Præsentationen vil blive sendt til alle medlemmer.
Asbo Holse gennemgik herefter de planlagte klubaktiviteter for den kommende tid. – Se oversigt under ”Kommende møder” på hjemmesiden.
I sidste del af mødet gennemgik tovholderne fra de 5 interessegrupper planerne for den kommende tid. De 5 grupper udvides nu med endnu en: Landevejscykling. Kontaktoplysninger til grupperne findes på den lokale hjemmeside.
27 medlemmer deltog i dette første fysiske møde, hvor gensynsglæden var stor.
Rundtur på Køge Søndre havn d.19. august 2020
27 medlemmer mødtes på Opdagelsen, hvorfra Hans Jørn Lindeskov skulle lede rundturen.
Hans Jørn startede med at fortælle om ideen med Opdagelsen, der kan benyttes af beboerne i området som samlingssted med f.eks. mulighed for at grille og dyrke urter etc. i Fælleshaven.
Herefter fortalte Hans Jørn om strukturen omkring Køge Kyst, der startede som et byudviklingsprojekt med Realdania og Køge Kommune som partnere.
Han fortalte også om Bydelsforeningens overtagelse af området og dens rolle for driften og aktiviteter i området. F.eks. Havnedagen. Alle beboere er medlem af foreningen.
Inden vi startede rundturen, fortalte Hans Jørn om hovedstrukturen for bebyggelserne på området.
Alle veje gå fra øst til vest og imellem byggerierne er der Almindinger/grønne områder. Der er offentlig adgang til alle gårde i området.
Herefter gik vi rundt i hele området og fik præsenteret de forskellige byggerier. Herunder Fællesbyg, Skibet og Broen, Strandterrasserne, Strandengen etc.
Undervejs blev parkeringsforholdene diskuteret. Overordnet er der planlagt 0,75 plads pr. bolig. Enkelte bebyggelser er dog helt uden pladser, og det nuværende store problem med mangel på parkeringspladser forventes at blive forværret.
Vi sluttede rundturen på Opdagelsen, hvor Hans Birk fortalte lidt om de fysiske møder som startes op næste uge.
Herefter mindedes vi Henning Hjalholt, som vi mistede i maj måned. Coronakrisen betød at få medlemmer kunne deltage i bisættelsen og at en efterfølgende samling ikke var mulig. På den baggrund havde familien doneret et beløb til køb af øl, som anvendt ved denne lejlighed.
Hans takkede herefter Hans Jørn for et godt arrangement.
Rundturen var en god anledning for medlemmerne til at opleve hele området på tætteste hold, – samt at kunne tale sammen undervejs. Hvor et naturligt emne var boligforhold og (manglende) parkeringsforhold på Køge Kyst.
Videomøde d.12. august 2020
Tidligere postmester Erling Elberg var inviteret til at holde foredrag om sin karriere i det danske Postvæsen.
Erling Elberg har haft sin karriere i Postvæsenet i perioden fra 1959 til 2004, og har således været med hele vejen, hvor der er sket store og markante ændringer i Postens forretningsgrundlag.
Erling Elberg, som stammer fra Sønderjylland, blev elev i Post- og Telegrafvæsnet i 1959. Han startede sin elevtid i København – 0g som 2. års elev fortsatte elevtiden i Køge. I 1962 bestod han Embedseksamen.
Efter endt militærtjeneste kom han i 1964 tilbage til København som assistent, og året efter blev han tilknyttet Postgiro.
I 1968 bestod han 2. del af Embedseksamen og herefter fulgte arbejdet med forskellige undersøgelser af indførslen af Kildeskat og ændring af Tjenestemandsloven. Hans store interesse for det faglige betød, at han blev headhuntet til løn og pensionsområdet i P&T og senere i en stilling som faglig sekretær i CO2.
I 1981 vendte han tilbage til Post og Telegrafvæsnet som personalechef for alle landets postbude.
I 1985 blev han udnævnt som driftschef for Købmagergades Postkontor. Arbejdet havde mange faglige udfordringer med arbejdsnedlæggelser mv. ikke mindst pga. nedlæggelse af 55 stillinger. Hertil kom Posthus røveriet i Købmagergade i 1988, som involverede Erling Elberg i opklaringsområdet.
I takt med at postdistributionen flyttede sig fra det indre København til omegnskommunerne (i takt med virksomhederne flyttede ud af byen) var han i de følgende 10 år dels projektleder for udflytningen – og med i arbejdet med etablering af Høje Tåstrup Postcenter. Herefter fulgte jobbet som postmester i NV og Nørrebro frem til, at han i 2000 fik sit drømmejob som postmester i Køge. – Det næststørste posthus uden for København.
I 2004 gik han på pension, men rigtig mange tillidshverv fulgte som konsekvens af Erling Elbergs markante baggrund og erfaring inden for organisationsarbejde og ledelse. – Så han lever stadig en meget aktivt liv.
16 medlemmer fulgte den spændende beretning om Erling Elkærs karriere, som er rundet af de store ændringer som er sket med Posten gennem årene. – og som han personligt har været med til at påvirke.
Sommerfrokost på Jenners Dockside d.5.august 2020
Frokosten markerede klubbens første fysiske sammenkomst efter 5 måneders pause pga. Coronakrisen.
39 medlemmer deltog og hyggede sig med en god frokost i gårdhaven på Jenners Dockside, Køge havn, hvor opdækningen var tilpasset Sundhedsmyndighedernes krav til afstand etc.
Hans Birk bød velkommen med en kort tale, som ud over praktiske forhold også var en speciel velkomst til Borgmester Marie Stærke, som deltog i starten af frokosten.
Senere informerede Hans Birk om nyt fra et afholdt SG-møde samme dag. Herunder de kommende aktiviteter, som bliver et mix af fysiske møder og videomøder.
Frokosten var meget vellykket. Det var tydeligt at medlemmerne satte stor pris på at kunne samles fysisk igen og fik mulighed for at hygge sig sammen.
Videomøde den 24. juni 2020
17 deltagere.
Tema: Unicef´s arbejde på verdensplan.
Unicef DK har udarbejdet et videomateriale om Unicefs arbejde, og HC Køge fik æren af at være tilhørerne i den første fremstilling (premieren).
Videomødet blev præsenteret af Ida og Emilie fra Unicef DK.
Hans Birk bød velkommen og gjorde os opmærksom på at dette var det 5. videomøde vi afholder og stadigvæk uden tekniske problemer af nogen art.
Efter sin indledning gav Hans Birk ordet til Ida.
Ida takkede indledningsvis for den gode support fra Steen, og fortsatte med at stille spørgsmålet: Kender du Unicef?
FN udpegede i 1946 Unicef til at passe på verdens børn, og nævnte i den forbindelse vigtige indsatsområder som uddannelse, vaccinationer mm.
I 1989 udarbejdede man Børnekonventionen som angiver børns rettigheder, og som nu er underskrevet af 190 lande. Værd at bemærke at lande som USA, Sydsudan og Somalia ikke har underskrevet denne konvention.
Unicef DK bestyrer verdens største logistikcenter der er beliggende på molen i Nordhavn.
Et stort indsatsområde er behovet for rent vand. Man må desværre konstatere at diarré er den største dødsårsag blandt udsatte børn.
Danske aktuelle regler pga. Corona har svære vilkår i de udsatte områder, hvor mange børn ikke har forældre, ingen bolig og bor tæt sammen i flygtningelejre uden de nødvendige muligheder for at opretholde sundheds- og hygiejne krav.
Pt. er 86 mio. børn skubbet ud i fattigdom og Unicef frygter at der i løbet af de næste 6 måneder vil være yderligere 600 mio. vil være ramt pga. Coronaéns konsekvenser.
Unicef opererer indenfor 4 vigtige indsatsområder: Vigtige forsyninger, oplysning, sundhedshjælp og endelig uddannelse og beskyttelse.
Unicef samarbejder med de lokale, ikke bare fordi de kender til forholdene, men også fordi det skaber arbejde som fx at lave toiletforhold og vandrensning mm.
Forestil dig at være 10 år gammel, er alene og mangler vand og el. Områder som for os er helt naturlige.
Unicef anslår at 6.000 børn mister livet pga. Corona og de ovennævnte forhold og man frygter at dette vil fortsætte i mindst 6 måneder frem.
Fx vil køb af vandrensningstabletter baseret på en månedlig donation på kr. 95,- konverteres til 15.800 l rent vand.
Ida afsluttede sit indlæg og opfordrede os til at stille spørgsmål.
Hvorfor skal man støtte Unicef, og ikke SOS Børnebyer eller andre organisationer?
SOS Børnebyer støtter 1 barn og Unicef støtter alle verdens børn, og fx er Unicef dem som vaccinerer 50% af verdens børn.
Hvordan måler I jeres succes?
Ser man fx på underernæring, vurderer vi på områder som hvor meget vand er der til en lejr, forholdene omkring skole og uddannelse og tildeling af ressourcer til et givet område i en lejr.
Men, Unicef DK laver ingen målinger.
Hvor mange % af jeres midler går til administration?
I DK er det 3,7% og på verdensplan må %-satsen ikke overstige 5%.
Unicefs arbejde skal mindst komme tilbage med en faktor 4.
Afslutning.
Hans Birk takkede for et godt møde og gjorde opmærksom på at dette møde var det sidste inden sommerferien.
Vi forventer at afholde videomøde i hele august måned og hvad der så sker, må fremtiden vise.
Videomøde d.17.juni 2020
Mødets tema var Slægtsforskning, og foredragsholder var vores Henning Falk.
Henning har dyrket slægtsforskning siden 1965, og målet med foredraget var at give en introduktion/appetizer til emnet.
Udgangspunktet for hans egen forskning var en håndskrevet slægtsbog fra en tidligere stationsforstander ved Hellerup station, som i kraft af sit job havde mulighed for at rejse rundt i landet og b.la. besøge de tidligere byarkiver.
Kilderne i dag kan findes i Rigsarkivet, hvor alle arkivalier fra kirkebøger, folketællinger, militæret etc. foreligger online.
Henning viste nogle eksempler b.la. med udgangspunkt i Erik Knudsen, som er stamfader til Pontoppidanfamilien. – En familie som kan spores tilbage til 1500tallet, og hvoraf 4 sønner var præster. Heraf en i Køge i 1665.
Vi hørte også om hovedslægterne i Hennings forskning, som omfatter 5 familienavne, herunder Falk, som stammer fra Sønderjylland. Forskningen afdækker en stor viden om familierne, samt sjove beretninger og mærkværdigheder.
Herefter fortalte Henning om Patronymer og efternavne.
Tidligere var endelsen på efternavnet ofte -sen og -datter, men fødestedet kunne også indgå. I nutidens navne er tendensen, at man ofte navngiver nyfødte med mange navne.
Henning er medlem af Dansk Slægtsforskning www.slaegt.dk ,hvor der findes Forums og Podcasts. – Og hvor man som medlem kan få sparring. Han har tillige indkøbt et slægtsforskningsprogram, hvor han pt. har registreret over 3.000 navne.
Efter foredraget var der spørgsmål, som viste at udbyttet af at beskæftige sig med slægtsforskning kan resultere i helt nye fysiske kontakter og sammenkomster med overraskende og positive resultater.
Hennings foredrag var meget spændende, og har tvivlsomt været inspirerende for medlemmer, som endnu ikke er kommet i gang med slægtsforskning.
11 medlemmer deltog i mødet.
Videomøde d. 10.juni 2020
Formanden bød velkommen og introducerede dagens foredragsholde for 31 medlemmer
Tema: Information om Corona.
Foredragsholder Torben Mogensen (TM).
TM har en meget stor viden om Corona og er tit i TV og dagspressen om emnet.
TM er uddannet læge og har arbejdet som narkoselæge på intensivafdelinger i 30 år.
TM har været vicedir. på Hvidovre Hospital og er nu formand for Lungeforeningen.
Corona kom angiveligt til DK i december 2019.Corona er en normal virus forkølelse og kommer oprindelig fra Kina, stammer fra flagermus over kæledyr til mennesker.
TM mener ikke at Corona er laboratorieskabt.
Corona er ikke levende, men fremstår som arvemateriale i en proteinkapsel som trænger ind i celler i luftvejene og af den vej mangfoldiggør sig. Nedbrydning af cellerne gør det vanskeligt at bevare iltoptag og i værste fald skal der indlæggelse til for at få ilt nok.
Vi ved at levetiden for Corona afhænger af placeringen. Blanke overflader og tøj giver vidt forskellige muligheder for overlevelsen af virus.
Ca. 80% af de smittede oplever “kun” ubehag som forkølelse og influenza, og de sidste 20% bliver så syge at indlæggelse er nødvendigt og i flere tilfælde er respirator nødvendigt. Erfaringen siger nu at ca. 40% af respirator patienterne afgår ved døden.
TM forventer at der i løbet af 1-1½ år vil være en effektiv vaccine.
Nedlukningen af samfundet har givet en række interessante informationer:
Antallet af for tidligt fødte børn (før 26. uge) er faldet med 95% og børn i øvrigt er ikke blevet indlagt i samme antal som tidligere.
Da mange er smittede uden symptomer, er der tale om et mørketal for, hvor mange der reelt er smittede og erfaringer viser at hvis 60% af befolkningen er smittede, så stopper udbredelsen af Corona. Data fra bloddonorer viser at kun 2% er smittede, men datagrundlaget er spinkelt.
Myndighedernes anbefalinger om hygiejne (håndvask og sprit) håber TM fremover vil bidrage til en bedre hygiejne på sygehusene som er plaget af MRSA (resistente bakterier).
Resultaterne af de nuværende tiltag, hvor alle kan blive testet med mundskrab i de hvide telte skal fremover indgå i en videnbank om danskernes DNA.
Under foredraget indløb dagens tal for smitterykket som nu ligger på 1%, og dermed er der langt op til de 60% som TM omtalte og det bliver interessant om åbningen af samfundet og den store demonstration (15.000 deltagere) vil få tallet til at stige i løbet af 8-12 dage.
Smittetrykket, udtrykt i tal baserer sig bl.a. på antallet af nyindlagte og denne værdi vil indgå i en større beregningsmodel.
TM forventer at ventelisterne på de danske sygehuse vil være afviklet i løbet af 1 år.
Der var en stor spørgelyst blandt tilhørerne og arrangementet var meget informativt og blev afviklet i god ro og orden – vi har efterhånden lært at bruge videomøder på en struktureret facon.
Formanden takkede TM for præsentationen og traditionen tro, blev alle mikrofoner slået til så vil kunne give TM “en hånd”.
Nils T præsenterede næste uges foredragsholder – Henning Falk som vil foredrage om slægtsforskning.
Videomøde d.4.juni 2020
Foredraget var om Kirkens Korshær og blev præsenteret af vores medlem, Palle Maag, der arbejder som frivillig i genbrugsafdelingen i Køge.
Palle indledte med at fortælle om Kirkens Korshær på landsplan.
Organisationen blev grundlagt i 1912 og formålet er at hjælpe socialt udsatte i DK. Der er oprettet varmestuer, herberger, forsorgshjem, bofællesskaber etc.
Der findes i alt 250 genbrugsbutikker, som har 900 frivillige ansat og som omsætter 55 mio.kr.
I Køge ligger butikken på Valdermarshaab, hvor der er 2 lejemål på 1200 m2. Butikken har 75 frivillige tilknyttet og omsætter for 3,2 mio.kr.
Palle præsenterede butikken med fotos af de forskellige afdelinger. Et fællestræk i afdelingerne er at varerne præsenteres meget flot og indbydende.
I den ene afdeling så vi afdelingerne for voksen- og børnetøj bøger, elektronik, glas og porcelæn.
Under Coronakrisen har mange ryddet op i hjemmene og resulteret i, at der i denne periode er modtaget mere fra husstandene end normalt.
Herefter blev vi præsenteret for de anden sektion som indeholde møbler, malerier, lamper, kufferter, golfudstyr sat musik og film.
Palle sluttede af med at fortælle om logistikken omkring indsamlingen, sorteringen og klargøring af varerne. Desuden hørte vi om organisationsstrukturen, hvor ledelsen i butikken består af et butiksudvalg på 8 personer, som mødes hver måned. Der lægges stor vægt på det sociale, da den del har stor betydning for de enkelte frivillige og motivationen generelt.
22 medlemmer hørte foredraget, som var spændende viden om det store arbejde, som bliver lagt af frivillige for i dette prisværdige formål. – og god reklame for Kirkens Korshærs aktiviteter.
Videomøde den 27. maj 2020.
Efter næsten 3 måneders ufrivillig nedlukning af klubben, var dagens møde samtidig en premiere på vort tiltag mht. at afholde “videomøder”.
Videomøder er kommet i stand ved en meget stor indsats af Michael Dehn og Steen Sørensen, som dels har sat systemet op og dels har introduceret teknikken på det individuelle plan overfor medlemmerne.
I dagens møde deltog i alt 31 medlemmer.
Indledningsvis gav formanden en orientering om de aktiviteter, der har fundet sted i den forløbne periode, og hvor “videomøder” var en væsentlig aktivitet.
Vi mindedes vort medlem Henning Hjalholt som desværre gik bort medio maj.
Emnet var Reersø, og foredragsholder var vort eget medlem hans Jørn Lindeskov, som informerede om Reersøs tilblivelse, geografi og steder, der er værd at besøge.
Historien om dronning Margrete I, landsbyens stråtækte huse, de haleløse katte og Musholm Laks/ørred indgik også i Hans Jørns præsentation.
Underholdningsværdien var høj, og der udspandt sig efterfølgende en del spørgsmål fra medlemmerne, som på professionel vis blev lukket ind og ud af diskussionen.
Premieren var så stor en succes, at vi fortsætter ufortrødent indtil klubbens fysiske rammer kan etableres igen.
Medlemsmøde d. 4. marts 2020 i Rådhusstræde med Generalforsamling og aktivitetsplanlægning
55 medlemmer var mødt op til årets Generalforsamling, hvilket var rekord for antal deltagere til et møde.
Generalforsamlingen blev afholdt i henhold til vedtægterne.
Formanden Hans Birk, som var på valg, blev genvalgt og kunne i sin beretning se tilbage på et fantastisk år for Hemingway Club Køge, hvor medlemskabet var steget fra ca. 20 til 70. – og hvor nye medlemmer nu vil blive skrevet op på venteliste.
Efter Generalforsamlingen blev der lavet gruppearbejde, hvor formålet var at komme med ideer til efterårets aktiviteter. Resultatet var overvældende, og de mange ideer vil nu blive evalueret af Styregruppen.
Medlemsmøde d. 26. februar 2020 i Rådhusstræde med besøg af operasanger og Voice Coach Dorthe Elsebet
Dorthe Elsebet er uddannet som solist fra Operaen/Det kgl. Teater, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, samt Mozarteum i Salzburg – og har optrådt i over 4.000 forestillinger.
Hun er desuden uddannet Life og Businesscoach: Hun underviser og coacher sangere, samt ledere og medarbejdere i motivation, personlig gennemslagskraft, stemmetræning, udtryk og performance.
Foredraget tog udgangspunkt i, at Dorthe Elsebet hørte klubbens medlemmer synge ”Herren som skabte alt på jord” – En sang som vi selv havde udvalgt som startsang på dette møde, uden at hun havde kendskab til valget.
Herefter fik vi et godt indblik i hvad det kræver at blive en god sanger og kunne yde en toppræstation.
Dorthe Elsebet fortalte, at det tager ca. 10 år at opbygge muskulaturen for at blive operasanger, og at opvarmning er helt afgørende før alle forestillinger.
Vi fik en gennemgang af teorien om det fysiologiske grundlag for at synge, hvor rigtig vejrtrækning er vigtig. Undervejs øvede vi forskellige åndedrætsøvelser, som ud over at påvirke sang – også virker positivt på nervøsitet og stress da ”det løser op”.
Dorthe Elsebet fortalte, at alder ikke har nogen betydning for sangstemmen, hvis den trænes og vedligeholdes. Stemmen ændres dog med tiden, og det betyder at en operasanger får ændrede roller med alderen. En operasanger topper typisk mellem 38 – 50 år.
Undervejs i foredraget gensang vi ”Herren som skabte alt på Jord” og kvaliteten og styrken blev forbedret gang på gang.
Foredraget var yders underholdende. Dorthe Elsebeth var meget levende i sin præsentation, hvor hun med sin meget direkte form, energi og temperament aktiverede alle medlemmerne, som måtte overgive sig. Slutningen var en overraskende oplevelse, hvor den fælles energi løftede taget da dagen sang blev sunget en sidste gang – og den enkelte med stolthed konstaterede at han kunne synge.
Alt i alt en fantastisk oplevelse for de 43 medlemmer som deltog.
Medlemsmøde d. 19. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Jan B. Poulsen.
Jan B. Poulsen, som tidligere har besøgt klubben og holdt foredrag om sit liv med fodbold, holdt denne gang foredraget Boldens magi – med fodbold som rejsekammerat.
Jan fortalte om sin opvækst i St.Heddinge, hvor han startede med at spille fodbold. Herefter var han udvekslingsstudent i USA – det eneste år i hans liv hvor han ikke spillede fodbold.
Hjemme igen startede Jan på Køge Gymnasium, som var helt nyt på det tidspunkt. Herefter gik turen til Rønne på Bornholm, hvor han var soldat, og blev medlem af Rønne IK, som spillede i Danmarksserien.
Senere fugte 8 sæsoner i Frem, som spillede i 1. division. Samtidig begyndte han at læse på Københavns Universitet, med Idræt som hovedfag. I 1975 blev han færdig, og herefter fulgte 15 år som gymnasielærer på Greve Gymnasium.
Som 30 årig startede trænergerningen med jobs i bl.a. Køge og Frem.
Jan fortalte om det at være træner – et job som han som udgangspunkt betegner som verdens bedste job. Men også et job som er ensomt og usikkert – og indebærer, at man bliver en offentlig person som både skal forklare og forsvare sig over for bl.a. medier og fans. Jobbet kan også medføre misundelse (specielt i udlandet) samt udfordringer med familielivet.
Jan fremhævede betydningen i at bevare sin integritet. Samtidig nævnte han, at han altid selv forhandlede sine kontrakter, og at han er modstander af bonusaftaler.
Efter stop i DBU efter 9 år startede en international karriere, hvor det første job var som Teknisk Direktør i Singapore i 1999. Målet var at få Singapore kvalificeret til VM i Sydafrika i 2010.
Udgangspunktet var næsten håbløst: Kinesiske børn må ikke spille fodbold og skolerne er autonome. Der er ingen frivillige foreninger, ingen træneruddannelse og 2 års værnepligt.
Jan fik godkendt sin udviklingsplan, men blev udfordret på betydningen af befolkningssammensætningens forskellige religioner og kulturer. Samt manglende disciplin omkring bl.a. mødetid. Han betegnede tiden i Singapore som rigtig god. Den sluttede, efter at han som landstræner tabte til Malaycia.
Næste trænerjob blev Jordan, hvor han i 2007 blev tilbudt et job som træner for U20 holdet. Målet var at kvalificere sig til VM i Canada.
I 2008 blev han Landsholdstræner/Teknisk Direktør i Armenien i en periode på 1½ år.
I en alder af 62-63 år overvejede han sin fremtid. Men de internationale jobs var ikke slut. Næste job var i Tanzania. (Pga. tidsnød nåede vi desværre ikke at høre om oplevelserne der).
Foredraget var meget spændende. Vi fik et rigtig godt billede af livet som træner i de forskelligartede lande, hvor kultur og religion er forskellige fra Danmark – og som skal kunne håndteres, for at få succes i jobbet. Udfordringerne for at få familielivet til at fungere fik vi også et indblik i – Og de barske vilkår, som generelt hersker i fodboldmiljøet, hvor penge spiller en større og større rolle.
49 medlemmer hørte Jan fascinerende beretning.
Medlemsmøde d. 12. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Tonny Espensen
Vores Tonny Espensen, som tidligere har beskæftiget sig med hesteopdræt i 28 år, holdt foredraget: Hestestutteri og -opdræt.
Tonny og hans familie købte i 1982 et landsted i Bjæverskov, som blev rammen om deres interesse for hesteopdræt. Han startede med at købe 2 travhopper – og så var han i gang.
Tonny startede med at gennemgå de forskellige udviklingsstadier i opdrætningen af heste. Fra folingen af det lille føl, som man sjældent får mulighed for at opleve – til opbygningen af tillid i de forskellige stadier: Fra at de får grime på, kommer ud af boksen uden mor – til at stå i spiltov og blive striglet og vasket. Inden for 30 dage skal føllet også lære at blive læsset på en hestetrailer.
Tonny fremhævede endvidere en god kost og motion som vigtige for føllets udvikling.
Herefter fortalte han om træningen af travheste og økonomien i avlen.
Udgangspunktet for betaling af 3 strå til befugtningen er, at en dyrlæge godkender levedygtigheden af føllet. Hingstemanden som leverer stråene får i gennemsnit 35-40.000 kr. Efter 1½ år har man mulighed for at tage hesten på auktion og sælge den. Sker det vil opdrætteren fremover modtage en andel af den vindersum, som travhesten indbringer.
En travhest skal godkendes til start. Det er kun ca. halvdelen af en årgang som gør det.
Præmiesummerne for en førsteplads i Lunden er ca.7.000 kr. – svarende til omkostningerne ved at have hesten opstaldet og trænet ude. Der findes pt.6 travbaner i landet. Publikumsinteressen for sporten er faldende.
Tonny fortalte også om hans gode erfaringer med en såkaldt hestehvisker i forbindelse med problemer med læsning af en hest, og om de virkemidler som i dag bruges i stedet for pisk til at få hestene til at løbe hurtigt. Hans erfaring er, at de «gale» heste er de bedste!
43 medlemmer deltog i foredraget, som var meget spændende og udbytterigt. Undervejs blev der vist videoer fra nogle de forskellige situationer, som blev gennemgået, og der var rigtig mange spørgsmål undervejs. Det var tydeligt, at Tonny stadig har stor passion for travheste på trods af, at han sluttede med at have heste for 8 år siden – og han glæde smittede af på tilhørerne.
Medlemsmøde d. 7. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Wagn Langebek
Vores Wagn Langebek, som tidligere har været pilot i Flyvevåbenet holdt foredraget: Fra Ellehammer til Starfighter F-104.
Foredraget var baseret på Wagns egne oplevelser fra en lang karriere med flyvning, og havde fokus på pilotuddannelsen og de forskellige flytyper, han havde fløjet.
Wagn startede sin uddannelse på Flyvestation Avnø i 1955, hvor han var 18 år gammel. Han startede med at lære at flyve en Chipmunk.
I 1956 blev han udtaget sammen med et hold på 10 mand, som skulle afslutte pilotuddannelsen og få de eftertragte «vinger». Træningen foregik i Havard T-6 og senere i Minnesota, i en Silver Star T33 – jettrainer. Alle former for flyvning blev trænet. Herunder navigationsflyvning, formationsflyvning etc.
Herefter gik turen hjem til Danmark for at blive omskolet.
I 50´erne fik flyvevåbenet foræret 240 F-84G Thunder jet af USA, hvilet er utroligt mange sammenlignet med de få fly som indkøbes i dag. Omskolingen fandt sted i disse fly.
I perioden 1950 til 1955 var der 79 totalhaverier med 62 omkomne. På den såkaldte Sorte lørdag d. 25. januar 1958 havarerede 4 fly på 20 minutter. Wagn var pilot i et af flyvene og blev kvæstet. En hændelse som for nylig har været vist på TV.
Som led i jagerberedskab 24/7, fløj Wagn i 1958-1959 F86 D, hvor skydeøvelserne foregik i Nordsøen og senere i Libyen. Herefter fløj han F104-6 med 5 minutters beredskab i Karup. – Og samme sted blev han eskadrillechef for ekskadrille 729, som bestod af Draken fly.
Wagn afrundede foredraget med at fortælle lidt om flyveteori . Herunder Climb/Drive /accel, princippet og om den teknologiske udvikling fra 1950 til 1990 med udgangspunkt i de forskellige flytyper,
På pilotuddannelsen konkluderede han, at det eneste som stort set er ændret gennem tiden, er de teknologiske fremskridt.
51 medlemmer var mødt op for at høre foredraget. De fik et godt indblik i flyvningens historiske udvikling – fortalt gennem Wagns egne erfaringer – fra en periode, som stadig fylder meget i hans spændende liv.
Medlemsmøde d. 29. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Lene Brysting Renault
Lene Brysting Renault, som er afdelings- og arkivleder ved Køge Museum holdt foredraget Køge bys historie – fra vikingetiden og frem til i dag
Lene Brystings udgangspunkt for historie-gennemgangen var betydningen af Beliggenhed – Vision – Strategi.
VI startede med at høre om vikingeborgen Borgring ved Lellinge, som er en af 5 identisk opbyggede borge i Danmark. De blev bygget under Harald Blåtand år 970 – 990 og har det til fælles, at deres placering har været helt afgørende – med en beliggenhed, som var mere defensiv, end offensiv.
Jellingestenens runer bekræfter eksistensen af Borgring, og oplandsundersøgelser i 2017 med store fund ved Ågård i Bjæverskov og Toftegård i Strøby kan relateres til borgen.
Herefter havde foredraget fokus på Køge, hvor vi startede med at høre om middelalderbyen omkring 1100, hvor byens placering var i området omkring Gl. Køgegård.
Omkring 1250 blev der anlagt en by, med samme placering som i dag med centrum omkring Torvet og kirken. Vi hørte om kirkens udvikling og betydning som fyr for skibene i bugten.
Herefter fortalte Lene om købstadsprivilegier, som byen fik i 1288 og den strategiske placering byen havde i forhold til Hansestæderne. Og om årene omkring 1500 med bygningen af Skt. Gertruds kapel, Gråbrødre Kloster og Køge Rådhus.
Omkring 1600 havde Køge sin storhedstid og mange af husene fra dengang kan stadig opleves i byen. Befolkningstallet var på det tidspunkt ca. 2.500 (mod i dag 60.000). Omkring 1880 slog den teknologiske udvikling igennem med togforbindelser, samt opfinderen Jens Hansen etablering at telefonforbindelse i byen samt oprettelsen af det første elværk i Danmark.
I slutningen af foredraget fortalte Lene om 1950érne hvor det politisk blev besluttet at renovere bykernens gamle huse, i stedet for at rive dem ned, som ellers var det normale i mange andre byområder. Hun berettede om jordsalg fra Gl. Køgegård, Kommunalreformen og perioden frem til udviklingsprojekterne i Køge Nord og Køge Kyst – projekter hvor Beliggenhed, Vision og Strategi endnu engang var drivkraften i beslutningerne.
53 medlemmer deltog, hvilket var rekord. Lene Brysting s foredrag var en succes, grundet hendes store historiske viden og formidlingsevne, som bedrog til, at alle medlemmer kunne gå hjem med endnu mere viden om Køge bys historie. – fra vikingetidens Borgring til Køge nuværende byudviklingsprojekter.
Medlemsmøde d. 22. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Svend Erik Bodin
Svend Erik Bodin, som er formand for Propa – Midtsjælland (prostataforeningen) holdt foredraget Kunsten at leve et godt liv trods følgerne af Prostatakræft.
Svend Erik Bodin startede med at fortælle om sin baggrund. Han er oprindelig landmand, og blev efter forskellige jobs ansat som indkøber hos Simonsen og Wedel, der sælgerhospitalsudstyr.
Hans personlige livssyn er åbenhed og en positiv holdning til livet.
Herefter fortalte Svend Erik Bodin om prostatakræft med udgangspunkt i sine egne erfaringer, efter selv at være blevet ramt af sygdommen i 2014.
Han gennemgik sit sygdomsforløb, fra symtomer og diagnose til operationen og specielt følgerne af denne. Herunder uddybende om inkontinens og impotens. Han talte også om de psykiske påvirkning af sig selv og sine nærmeste efter at være ramt af en kræftsygdom.
Hovedbudskabet fra Svend Erik Bodin var at bevare en positiv holdning til livet, hvis man rammes af sygdommen – og her er han selv et fantastisk eksempel med et meget aktivt liv.
Han dyrker masser af forskellige sportsgrene, er veteran spejder, går på jagt og er Natteravn i Køge. Ud over at være dybt engageret i Prostataforeningen.
Foredraget var meget personligt, og han positive, smittende livssyn var en stor oplevelse for medlemmer uanset egne erfaringer med denne sygdom, som rammer 4500 mænd hvert år.
47 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d. 15. januar 2020 i Rådhusstræde 10C med foredrag af Niels Chr.Larsen
48 medlemmer deltog i mødet.
Efter afsyngning af sangen “Jylland mellem tvende have”, præsenterede formanden dagens emne og foredragsholderen.
Titel: Forfatterdebut – hvor svært kan det være?
Niels Chr. Larsen har skrevet bogen “Egne rækker”, der er et muntert tidsbillede af en opdigtet vestjysk stationsby i 60erne.
NCL er opvokset i Jylland og har i mange år arbejdet som direktør i større virksomheder, men er nu selvstændig og forfatter.
NCL begyndte sin forfatterkarriere med at skrive sange og revytekster, og foranlediget af 10 historier i Tarm-Skjern Ugeblad var grunden lagt for at skrive sin første bog.
For at komme i gang har NCL deltaget i 9-10 skrivekurser, dels for at få dækket behovet for læring som forfatter og dels for at få struktur på skriveriet.
Bogen “Egne rækker” er opdelt i 35 kapitler som fylder 312 sider, og opleves som meget humoristisk – især for den målgruppe som Hemingway repræsenterer.
NCL oplæste 2 kapitler i sit foredrag og dette afstedkom megen latter fra salen.
NCL præsenterede strukturen for “hvordan man skriver en bog”:
* Man skal have noget på hjerte, og man henvender sig til “målgruppen”
* NCL valgte en opdigtet tekst, men med inspiration fra hverdagen
* Rammer for skriveriet – der skal være tid, ro, redskaber og accept fra de nærmeste.
* Overordnet struktur i bogen – hvad er start og hvad er slut, og hvor lang skal bogen være?
* Skab entydighed og ikke ændre på fakta. Selvom bogens indhold er opdigtet, er det vigtigt at holde styr på bla. tidslinjen – at du fx ikke skriver om begivenheder som ikke fandt sted i perioden.
* Vær opmærksom på sætningsopbygning – pas på lange sætninger som gør det svært for læserne.
Bogudgivelse er en svær øvelse når man er ukendt, men efter mange markedsføringstiltag er bogen nu tilgængelig på 34 biblioteker og vil snart blive udsendt som lydbog.
Bogen var til salg efter foredraget, men NCL pointerede kraftigt at der ikke var tale om salgstaler.
Hvis man er interesseret i bogen, kan forfatteren kontaktes på [email protected]
Afslutning:
Formanden orienterede om at vi afholder generalforsamling den 4. marts og sommer afslutningen bliver den 1. juli.
Medlemsmøde d. 8. januar 2020 i Rådhusstræde 10C
48 medlemmer, heraf 3 nye, var mødt op til dette første møde i 2020.
Hans Birk bød velkommen tilbage efter en kort juleferie.- og vi sang «Vær velkommen herrens år» og «Kong Christian stod ved højen mast».
Herefter mindedes vi vort medlem Kurt Petersen, som døde 31.dec.2019.- (Hans Birk afbrød senere sin deltagelse i mødet for at repræsentere HCK ved hans bisættelse).
Senere var der nytårskur med champagne og kransekage, hvor der var mulighed for at alle kunne gå rundt og snakke med de øvrige deltagere.
Efter en pause blev aktivitetsplanerne for det kommende halvår gennemgået af Nils Thyssen, og der blev i den forbindelse tilføjet ny ideer fra medlemmerne.
Lars Dannerup præsenterede herefter den nye «Blå bog». Der mangler pt. nogle få billeder på nogle medlemmer. Om en uges tid vil den være klar – og blive distribueret via mail med et link til alle medlemmer, som giver adgang til et lukket forum, hvor den løbende vil blive opdateret.
Hans Jørn Lindeskov havde som sidste punkt en gennemgang af Klubbens nye GPDR løsning, som om kort tid vil fremgå HC´s hjemmeside.
Palle Maag holdt foredraget Afghanistan – gæstfrihedens land, med udgangspunkt i hans personlige oplevelser i landet som udstationeret projektmedarbejder i 2000.
Palle startede med at vise en stemningsfyldt video fra Afghanistan, med billeder af befolkningen og naturen – ledsaget af lokal musik.
Palle startede herefter sin præsentation med nogle facts om landet, der nu har været i krig i 40 år. Han fremhævede landets centrale beliggenhed med de omkringliggende lande, som alle (sammen med stormagterne) havde politiske, økonomiske og religiøse grunde til at få indflydelse i landet. – Vi hørte om centrale begivenheder og de skiftende magtstrukturer gennem historien.
Han nævnte også de sociale forhold. Herunder den store børnedødelighed (68 ud af 1000), og at kun 40% af befolkningen på 40 mio. indbyggere kunne læse og skrive.
I februar 2000 blev Palle udsendt af Den Danske Afghanistan Komite som administrator i et sundhedsprojekt i Herat, som b.la. var støttet af Danida. Vi så billeder fra byen, som gav et indtryk af befolkningen og dens levevilkår – og så hørte vi om arbejdet i sundhedscenteret og de praktiske udfordringer med arbejdet. Palle fremhævede den tilfredshed han havde haft med løbende at se frugten af arbejdsindsatsen.
En del af arbejdet omfattede også et mineprojekt som b.la. bestod i at undervise befolkningen – og ikke mindst børnene – i at undgå de russiskplacerede miner, som var kamufleret som legetøj.
Palle var desuden med i en WHO vaccinekampagne mod Polio, vores befolkningen blev opsøgt og vaccineret.
I den sidste del af sit ophold i Afghanistan var Palle leder af en flygtningelejr, Rawza Bagh for 5000 interne flygtninge. – også her hørte vi om udfordringerne og den læring som fulgte med sådan et job.
Palle kom hjem til Danmark igen i juli 2001.
Palles foredrag var meget levende og medrivende. Det var samtidig meget personligt, og viste en stor respekt og hengivenhed over for landet og dens befolkning. Foredraget var fyldt med en masse meget flotte billeder.
29 medlemmer deltag i videomødet, som desværre blev afbrudt af tekniske problemer tæt på afslutningen.
En del af præsentationen kan se på vores hjemmeside: Afganistan – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Videomøde d.2. december 2020 med foredrag af Kai Jensen
Kai Jensen som er mangeårig partner i Willis holdt foredrag om emnet Arv – ægtepagt – testamente(r) og fuldmagter.
Kai startede med at give en oversigt over de grundlæggende regler for slægtninges arveret, og gennemgik de forskellige arveklasser; børn, forældre, bedsteforældre samt andre.
Han præciserede, at pensioner er særeje efter den nye lovgivning. Og at begunstighedsreglerne betyder, at samlevere kan tilgodeses som nærmeste pårørende. Kai opfordrede til at man kontrollerede policerne for at se om oplysningerne om begunstigede var som ønsket.
Herefter gennemgik han begreberne Tvangsarv og Fri Arv herunder de muligheder der er, via et testamente, at reducere tvangsarven til 16%. – Reglerne omkring Skiftet og Uskiftet bo blev også gennemgået.
Samlevers arveforhold blev også gennemgået. Samlevere kan arve som ægtefælle, man det kræver et testamente.
I forlængelse heraf blev det vist hvordan man oprettede et testamente, samt 3 typer – og den sikkerhed som knytter sig til hver enkelt. – Kai opfordrede til, at man lavede et testamente, og han rådede samtidig til at erstattede et evt. papirløst forhold til ægteskab baseret på en række ulemper, der knytter sig til et papirløst forhold.
Senere fik vi gennemgået de nye Fremtidsfuldmagter og den sikkerhed som ligger i oprettelsen af disse – i forhold til at gardere sig i en situation, hvor man ikke længere kan tage vare på sig selv.
Boafgift blev også gennemgået, samt de muligheder man har for at påvirke den. Bl.a. med at udnytte de gaveregler som findes.
Hele Kais præsentation kan findes på vores lokale hjemmeside. arv, ægtepagt, testamente og fremtids fuldmagt – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com) Den omfatter en masse gode links.
Præsentationen var rigtig god og kom hele vejen rundt om emnet. Samtidig gav den mulighed for at få belyst individuelle spørgsmål til specifikke dele af dette meget komplekse emne.
21 medlemmer deltog.
Videomøde d.25.november 2020 med foredrag af David Heick-Poulsen om Nedsparing
David Holck-Poulsen, som er filialdirektør i Danske Bank, Gentofte startede med at præsentere nedenstående agenda for hans gennemgang:
- Hvem er målgruppen for nedsparing
- Tommelfinger regler
- Hvilke lån
- Risiko ved nedsparing?
- Hvad gør jeg med mine kontanter i et miljø med negative renter
- Herunder pension, investering- og risiko
Herefter gennemgik han de forskellige lånemuligheder som pt findes – Med og uden afdrag, lånenes løbetider samt belånings grænser.
Der har været en opfattelse af, at man som ældre eller pensionist ikke kunne optage lån, men dette er pt. ikke tilfældet fastslog han. Reglerne er dog forskellige fra normale lån.
En lånoptagning kræver altid en vurdering af huset/lejligheden
Valget af lån tager udgangspunkt i den enkelte persons præferencer. Ønsker man at afdrage på lånet eller ønsker man at være gælds fri.
David gennemgik herefter de forskellige risici som man skulle vurdere i forbindelse med optagning af et nedsparingslån, og han nævnte b.la. påvirkning af sociale ydelser, forventet levealder, om huset skulle sælges, om renteudvikling etc. Han påpegede også, at vedligeholdelse af boligen var meget vigtig for omsætteligheden.
Med udbetalingen af et evt. lån gennemgik han senere de forskellige investeringsmuligheder og han gav råd om vægtning af aktier og obligationer samt tidshorisonten i investeringen.
Omkring kontant indskud i banker fortalte han om indskudsgarantien og negativ rente samt konsekvensen af inflation.
Gennemgangen var rigtig god, da den kom hele vejen rundt om den problemstilling man kan have som pensionist, når målet er at optimere det økonomiske råderum. – Og så gav den et optimistisk bilede af mulighederne for at kunne låne som ældre.
Præsentationen kan findes på vores lokale hjemmeside: Nedsparing – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d.18. november 2020 med foredrag af Michael Dehn
Michael, som har deltaget i flere store IT-projekter inden for Sundhedssektoren holdt foredraget Mine Sundhedsdata – hvor finder jeg dem.
Michael indledte med at give et overblik i de forskellige websider, man som borger i Øst Danmark har adgang til med NemID – samt hvilke af disse som kunne tilgås via Apps og/eller PC.
Bortset fra appen Min læge, som kan anvendes til kontakten til ens læge, er de øvrige steder baseret på oplysninger fra hospitalerne.
Michael gennemgik herefter indholdet af de forskellige web-adresser og deres indbyrdes sammenhænge. Herunder:
Min læge (app)
Sundhed.dk
Minsundhedsplatform.dk (inkl. appen SP)
Blodproever.dk
Coronaproever.dk
Medicinkortet (app)
Smittestop (app)
På vores hjemmeside kan du se et slideshow fra foredraget samt alle oplysninger om indholdet i de forskellige apps og websider-
https://hc-koege.weebly.com/sundhedsdata.html
Foredraget var en interessant gennemgang af de mange sundhedsdata, man som borger har adgang til.
Michaels præsentation gav overblik og struktur i de mange oplysninger som foreligger. – og for mange medlemmer var det en øjenåbner om de mange oplysninger, som er lige til af hente og bruge.
Foredraget var velbesøgt. – 26 medlemmer deltog.
Videomøde d. 11. november 2020 med indlæg af Torben Mogensen
Torben Mogensen er en meget benyttet ekspert i medierne, når det gælder Covid 19.
Han er tidligere lægelig direktør på Hvidovre hospital, ligesom han har en professortitel. For nærværende er han tillige formand for Lungeforeningen.
I starten af juni måned havde vi Torben Mogensen på besøg på et videomøde – hvor han gav os et dybere indblik omkring Corona. På dagens videomøde gav han os en opdatering på den seneste udvikling.
Torben Mogensen gennemgik de seneste 10 måneders udvikling fra landet blev lukket ned d.11. marts.
Effekten af den hurtige reaktion fra myndighederne resulterede i, at smittetallene faldt over sommeren. En væsentlig årsag hertil, var at superspreder arrangementer (festivaler etc.) blev suspenderet kombineret med, at vi opholdt os mere ude i det fri.
Efter at samfundet delvist blev lukket op igen, blev vi i september ramt af den 2. bølge, som primært ramte yngre mennesker. – Enkeltstående fester og kurser har været hovedårsag til den negative udvikling. Smittetallene er nu stabiliseret omkring 1000 pr. dag og senest med et kontakttal på 0,9. Indlæggelsestiden er blevet reduceret fra 10-10 dage til nu ca.4, som en konsekvens af mindre dosis virus/yngre mennesker samt udvikling af medicin.
Torben Mogensen sammenlignede Danmarks og Sveriges håndtering af krisen, hvor DK på alle parametre er kommet bedst igennem. B.la. med 8-10 gange færre døde.
Herefter hørte vi om mundbindets betydning for smittespredningen. Torben henviste til udenlandske undersøgelser som viser, at det både beskytter en selv og andre for smitte. Ikke alene ved tætte kontakter, men også for aerosoler i luften.
Vi fik også en status på udvikling af de forskellige vacciner, som er under udvikling. Det forventes, at der kan startes på vaccinering i første eller andet kvartal 2021.
Situationen omkring om virusspredningen i minkbesætningerne – om årsagen til udbruddet og konsekvenserne ved ikke at handle hurtigt blev gennemgået. Det er Torben Mogens vurdering, at vi på sigt måske skal ændre måden, vi har dyrehold på. Da helt nye virusarter kan indebære risiko for spredning i f.eks. svine-og kylling besætninger.
Torben Mogensens konklusion på Corona situationen i DK var, at de rigtige og hurtige tiltag var resulteret i at situationen var bragt under kontrol. Et område som dog kunne forbedres, var organiseringen af kommunikationen fra sundhedsmyndighederne.
Målet om såkaldte flokimmunitet er ikke realistisk. Den skal i stedet erstattes af kommende vacciner.
Krisen har samtidig åbnet øjnene for værdien af god hygiejne, som har reduceret mange andre sygdomme.
Herefter var der mulighed for at stille spørgsmål, som alle blev besvaret meget konkret.
Det var et rigtig interessant foredrag af Torben Mogensen – af en specialist, som er helt opdateret på Covid19 hele vejen rundt. Og som samtidig er en meget dygtig formidler.
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d. 4. november 2020 med borgmester Marie Stærke
Marie Stærke havde forberedt en agenda med 4 punkter om udviklingen i Køge, som hun præsenterede:
- Kommunalplan
- Økonomi (budget)
- Midtbyen
- Corona status
På det erhvervsmæssige område, er der nu udsolgt i STC. Som konsekvens satses der nu på at tiltrække forskning og kontorfaciliteter som erstatning af transport og logistik.
Inden for natur og klima satses der b.la. på havmølleparker og såkaldte madskove med et mål om at reducere CO2 udledningen, så kommunen kan leve op til Regeringens mål om en reduktion på 70% i 2030.
Marie Stærke orienterede herefter om kommunens økonomi.
Pga. Udligningsreformens positive påvirkning på budgettet er situationen rigtig god. Andre årsager hertil er en god økonomiaftale med Staten samt det forhold, at budgetter/besparelser overholdes. På driften nævnte hun en række områder, som ville blive prioriteret. Herunder bemanding og udbygning af daginstitutioner, trafiksikkerhed, og støtte til boligbyggeri.
Omkring Midtbyen – området omkring Stationsområdet, fortalte Marie Stærke, at den fremstod som ufærdig, og der blev arbejdet på forbedringer, ligesom projektet omkring en underføring startede nu, men først ville blive færdiggjort omkring 2023.
Herefter hørte vi om Coronasituationen i Køge. Smittetallet er pt. højt. Det er primært børn og unge, som er smittede. Desuden er 2 håndværkerbyer og udsatte boligområder ramt. Indsatsen baserer sig på direkte kontakt til de ramte personer i områderne.
Efter borgmesterens oplæg var der mulighed for at stille spørgsmål, og der er var mange konkrete fra medlemmerne. Herunder om, kystsikring, omfartsvejen fra Stevns, planer for den gamle industrihavn, parkeringsregler, hastighedsbestemmelser i byområdet og parkeringshus i Kystområdet.
Marie Stærke svarede konkret på spørgsmålene, og de områder som hun ikke var helt opdateret på, vil blive undersøgt og besvaret senere.
26 medlemmer deltog i videomødet med borgmesteren – og det var som tidligere et meget positivt ”møde”.
Medlemsmøde i Rådhusstræde d. 21. oktober 2020
Sven Kolstrup var foredragsholder om emnet Kunstig Intelligens.
Sven har tidligere været direktør hos IBM og har mere end 30 års erfaring i IT-branchen – og er nu
selvstændig ledelsesrådgiver og foredragsholder.
Sven startede med at vise en kronologisk oversigt over udviklingen inden for kunstig intelligens, herunder nogle milepæle: Alan Turings maskine som under 2. verdenskrig blev brugt til at bryde tyske koder, Deep Blue som i 1997, var en skakmaskine, IBM´s Watson i 2011, som kunne besvare spørgsmål og Alpha Go i 2017, som b.la. kan bruges til spillet Go.
Herefter gennemgik Sven områderne Maskinlæring, Big Data og Computerkraft, som er de 3 bestanddele i udviklingen af kunstig intelligens.
Under Maskinlæring gennemgik han hvordan algoritmer blev opbygget, og vi fik mange eksempler på, hvordan de blev anvendt. Herunder ansigtsgenkaldelse, som er udbredt i Kina. I DK blev nummerpladegenkendelse nævnt som et af eksemplerne. Egentlige nationale DNA-registre, som der er et stort potentiale i at anvende, diskuteres løbende i EU pga. de vidtrækkende konsekvenser.
Sven Fortalte herefter om Big Data. Om den store indsamling, som finder sted ved at lagre alt, som brugerne dagligt søger på, eller anvender i programmer og apps. Værdien af data er enorm og hele ideen med indsamlingen er, at alle budskaber til brugeren (reklamer) kan personaliseres. Amazons brug af data blev gennemgået som eksempel.
Under Computerkraft hørte vi om Cloud Computering (hvor centre nu etableres i DK) og om udviklingen af Kvantecomputere (QBIT) som er på vej. Alt sammen for at kunne håndtere de større og større mængder af data.
Til slut fortalte Sven om de mange områder og løsninger som Kunstig intelligens bruges til i dag. Han nævnte eksempler inden for vejrtjenester, landbruget, produktionen, media, indkøb, offentlig administration, bank, transport, energi, militæret og hospitalerne.
Foredraget var en øjenåbner for deltagerne om mulighederne i anvendelse af kunstig intelligens – og på nogen områder et skæmmende billede af fremtiden.
Men som Sven konkluderede, kan udviklingen ikke stoppes. Vi skal ikke være skræmte, men i stedet forholde os kritiske til udviklingen og tænke os om – og det kræver, at vi tilegner os viden om området.
36 medlemmer hørte det utrolige spændene foredrag,
Videomøde d.14. oktober 2020
Temaet for mødet var Alderssum og Ratepension, og det var vores medlem Michael Dehn, som stod for indlægget.
Udgangspunktet for Michaels gennemgang tog udgangspunkt i hans egen situation, hvor han efter at have realiseret sin ejerbolig for at flytte i lejebolig, stod med et millionbeløb i hånden, som skulle placeres.
Efter at have konsulteret banken, viste det sig, at en opsparing i en realkreditinstitution gav den bedste forrentning og fleksibilitet.
Michael gennemgik herefter Alderssum, hvor man som pensionist kan opspare 50.200 kr. om året. Fordelen er, at beløbet ikke påvirker et evt. Folkepensionstillæg. Indbetalingen er ikke fradragsberettiget, men til gengæld er udbetalingen skattefri.
Ratepension blev herefter gennemgået. Som pensionist er der mulighed for at opspare 57.200 årligt. Opsparingen er fradragsberettiget, til gengæld beskattes udbetalingerne, og kan på negativ indflydelse på evt. Folkepensionstillæg.
Ratepension kan oprettes indtil man fylder 75 år, og udbetaling kan ske med en løbetid på 10-30 år.
Michael gennemgik herefter et regneeksempel, som viste at en Ratepension, pga. skattefradrag kan betyde en øget opsparing i modsætning til at have pengene stående i banken. Størrelsen af den øgede opsparing er dog påvirket af forrentningen på Ratepensionen, samt muligheden for evt. at påvirke et evt. Folkepensionstillæg.
22 medlemmer deltog i videomødet, som var en øjenåbner for mange af deltagerne, da Michaels gennemgang viste, at der findes muligheder for at påvirke sin økonomiske situation, selvom man allerede er pensionist.
Michaels PowerPoint findes på vores lokale hjemmeside: https://hc-koege.weebly.com/pension.html
Vandretur med Gunnar Christensen d.7. september 2020
Temaet for denne vandretur var at blive introduceret til ”Verdens vigtigste dyr” og besøge den gamle havn i Køge.
25 medlemmer mødte Gunnar Christensen på Køge Torv, hvor han fortalte os lidt om Rådhusets historie,
Herefter gik vi ad Vestergade til det sted hvor Sct. Gertruds Kloster i sin tid lå, og hvor stenene herfra senere blev brugt til at bygge Rådhuset.
Efter en kort spadseretur ind på Åsen gjorde vi holdt ved en sø, hvis placering tidligere udgjorde Køge Havn.
Gunnar fortalte herefter om verdens vigtigste dyr, som efter hans opfattelse var regnormen, pga. dens betydning for iltningen af jorden og betydning for økosystemet.
Gunner gennemgik regnormens formering, føde, fjender etc.
Senere på turen gav Gunner turforslag til områder at Åsen, som han synes er spændende, og undervejs underholdt han også med anekdoter fra hans oplevelser med forskellige dyrearter.
Som på tidligere ture med Gunnar Christensen, blev man klogere på en række ting i naturen, som man ikke altid lægger mærke til – og så bliver man imponeret over han meget store viden om naturen og historie.
Vi sluttede af med en øl i Richters gårdhave.
Se billeder fra turen på: https://hc-koege.weebly.com/2020.html.
Gåtur i Køge d.30. september 2020
Eigil Eierdal havde arrangeret en hyggelig gåtur på 6 km, som igen blev gennemført i perfekt vejr.
15. medlemmer deltog og sluttede af med kolde øl i Richters Gård.
Gåtur i Køge d.23. september 2020
Da vore fysiske møder i Rehabiliteringscentret indtil videre er suspenderet pga. det høje smittetal, var der arrangeret en gåtur i Køge af Motionsgruppen.
13 medlemmer deltog og havde en hyggelig tur på 5-6 kilometer, som blev gennemført i perfekt solskinsvejr.
Efter turen nød alle en velfortjent øl på havnen i Køge.
Medlemsmøde d.16. september 2020 i Rådhusstræde med foredraget ”De forsvundne nazidokumenter” med Martin Magnussen.
Martin Magnussen, som er politibetjent og forfatter er personen, som i 2012 opdagede rigsarkiv-tyverierne af uerstattelige dokumenter fra 2. verdenskrig.
Martin fortalte om hændelsen på Rigsarkivet, hvor han selv var vidne til dokumenttyverier – Hans efterfølgende møde med Rigsarkivets ledelse og om politianmeldelsen. Sagen blev først taget alvorlig efter at en journalist fra Berlingske Tidende skrev om sagen en måned senere.
Herefter berettede han om anholdelsen at 2 dybt kriminelle personer, om ransagningen hvor mange dokumenter blev fundet og senere retssagen, som var en farce, hvor de anholdte vedgik forbrydelsen.
Myndighederne påstod på det tidspunkt, at alle dokumenter var fundet, hvilket ikke var korrekt.
Martin berettede herefter om sin jagt på sandheden. Om Rigsarkivet, som hindrer agtindsigt og om politianmeldelser mod ham.
Martin dokumenterede hvordan mange stjålne dokumenter fortsat er i omløb. Han gravede i danske og udenlandske arkiver og på internettet. Enkelte samlere kontaktede ham også med viden og beviser.
Foredraget var meget spændende og gav et indblik i det marked og de personer, som samler nazidokumenter, om myndighedernes svigt – og om en helt ukuelig vilje fra Martin, som var drevet af at finde den uerstattelige kulturarv. – Et arbejde som ifølge Martin aldrig er blevet belønnet, og som ikke har været karriere fremmende.
DR2 var tilstede og filmede foredraget i forbindelse med optagelserne til en dokumentarserie om de danske nazisoldater, som bringes i januar 2021.
36 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d.9. september i Rådhusstræde med foredraget ”Biernes forunderlige verden 2” af Torben Petersen
Vores eget medlem Torben Petersen, som selv har haft biavl som sin hobby, og tillige har været instruktør i Østsjællands Biavler Forening, gav for et år siden en meget spændende indføring i “Biernes forunderlige verden”. Han blev ved den lejlighed ikke færdig med at fortælle, og dagens foredrag var således en fortsættelse.
Torben startede med at give et resumé af det første foredrag. Her startede han med at gennemgå biernes hierarki: Dronningen, arbejderbien og dronen – Deres udviklingsstadier, indbyrdes roller og udseende.
Herefter gennemgik han de forskellige honningens anvendelsesformer i både fødevarer og som f.eks. til sår behandling.
Torben gennemgik også de forskellige stade typer, samt de forskellige arter af bier i Danmark, hvor de 3 mest kendte er Buckfast, som i dag er fredet på Læssøe. – Carnica, som er den mest anvendte pga. dens produktivitet, og Ligusta som er gule, ”dovne” bier. Vi hørte også Dræberbier.
Der høstes 25 – 100 kg. honning pr. stade. De bedste bigårde findes i de større byer, hvor der ikke sprøjtes. På taget af Frederiksberg Rådhus høster man således mere en 100 kg. Pr. stade.
Torben fortalte herefter om årets gang i bigården, og om opstart af en ny bi familie og om hvordan dronninger produceres – samt hele processen frem til den færdige honning er klar.
Det koster ca. 7-8.000 kr. i opstart omkostninger, hvis man vil forsøge sig som biavler. Planlægning er afgørende og økonomien meget afhængig af biavlerens kreativitet og evne til at spare omkostninger ved f.eks. at kunne lave rammerne til bistadet selv. Torben fortalte om sin egen bigård og konkluderede, at arbejdet med biavl skal betragtes som en hobby, som i sidste ende koster penge.
Torben fortalte også om biavlernes generelle vilkår i DK, hvor der mangler struktur omkring markedsføringen, mærkningsønsker for at imødegå forfalskninger og om et større tilskud fra EU til branchen, som bruges til andre formål end biavl og kun kendes af få i branchen -som selv skal søge om tilskud.
Foredraget sluttede med en fornøjelig beretning om en tur til Madeira, hvor Torben havde mulighed for at sammenligne biavl der og hjemme.
23 medlemmer hørte foredraget, som igen var en succes -Torbens dybe indsigt og praktiske erfaringer med biavl er imponerende og han er en god formidler.
Der blev stillet spørgsmål, og alle gik hjem med indsigt i et område, som for de fleste er ukendt.
Medlemsmøde d. 2. september 2020 i Rådhusstræde
Formanden bød velkommen og bad alle respektere centrets Corona tiltag.
Derefter bød han velkommen til Jørgen Hansen som vores nye medlem.
Togturen med veteranbanen til Rødvig må udskydes grundet vedligeholdelse af banelegemet. Vi forsøger at finde en ny dato i begyndelsen af oktober.
Næste mødedag bliver derfor 9. september.
Rehabiliteringscenteret indbyder til nye gymnastikhold for mænd på 60+ om mandagen. Henvendelse til centersekretariatet.
Dagens indlæg blev præsenteret af Povl A. Lund under overskriften ”Loss adjustment af forsikringsskader”.
Povl indledte med en kort præsentation af sin uddannelse, baggrund og arbejdsopgaver, herunder udlandsophold, fokus på kvalitetssikring i produktionen og derefter computerbaseret kvalitetsproduktion. Til sidst er det blevet til over 30 år som Loss Adjuster.
Som Loss Adjuster blev Povl ansat ved et dansk/international ingeniørselskab med opgaven at virke som teknisk ekspert ved opgørelse af større forsikringsskader.
Opgaven indebærer uafhængig teknisk rapportering til forsikringsselskabet til brug ved co-assurance og genforsikring i forhold til årsagssammenhæng og policedækning.
Povl orienterede om de forskellige forsikringstyper for både private og virksomheder samt standarder for værdiansættelse ved skader, som f.eks. nyværdi – genanskaffelsesværdi –dagsværdi og for virksomheder tillige ”Going concern value”.
Afslutningsvis gav Povl et spændende indblik i en del af de forsikringsskader, som han har medvirket til, at de blev teknisk korrekt vurderet, således at den rette forsikringssum kunne tildeles skadelidte. Det har indebåret rejser til f.eks. Vancouver i Canada, Mongoliet, Norge, Italien, Nordsøen og talrige andre lokaliteter.
Povl fremførte sin inspirerende præsentation med en god portion humor blandet med lidt positiv sarkasme.
Formanden takkede efterfølgende for et godt indlæg og overrakte foreningens sædvanlige erkendtlighed. Derefter fik Henning Falk overrakt en forsinket tak for sin udmærkede video præsentation om slægtsforskning.
Medlemsmøde d. 26. august 2020 i Rådhusstræde
Efter en ufrivillig pause på 6 måneder holdt klubben sit første fysiske møde i Rehabiliteringscenteret i Rådhusstræde. Mødet var samtidig sæsonstart på efterårets aktiviteter.
Hans Birk bød velkommen og gennemgik vores nye husorden, som midlertidig betyder begrænsning af mødedeltagere, ingen fællessang og kaffeservering varetaget af en person – og ikke mindst en opfordring til at holde afstand.
Herefter gjorde han status på de tiltag, som blev gennemført under vores pause i de fysiske møder.
Herunder etablering af lokal hjemmeside og videomøder med op til 32 deltagere. Udsendelse af 16 nyhedsbreve og en aktiv motionsgruppe.
Carsten Håkan gav herefter en kort status på problemerne med NemTilmeld, hvor medlemmer med mailadresse hos Yousee igen ikke modtager invitationer fra klubben. Berørte medlemmer vil modtage invitationer manuelt indtil problemet er løst mellem TDC og NemTilmeld.
Herefter gennemgik Søren Taarnhøj den nye, lokale hjemmeside: hc-koege.weebly.com/, som han selv har stået for udviklingen af. Det blev besluttet at etablere et link fra den ordinære hjemmeside til den lokale side, og der blev opfordret til, at medlemmer bruger siden – Ikke mindst chatfunktionen.
Herefter præsenterede Steen Sørensen vores videoløsning, som han har udviklet sammen med Michael Dehn. Løsningen vil fremadrettet blive brugt til at streame fra møderne til de medlemmer, som er afskåret fra at deltage fysisk. Løsningen blev testet under mødet.
Præsentationen vil blive sendt til alle medlemmer.
Asbo Holse gennemgik herefter de planlagte klubaktiviteter for den kommende tid. – Se oversigt under ”Kommende møder” på hjemmesiden.
I sidste del af mødet gennemgik tovholderne fra de 5 interessegrupper planerne for den kommende tid. De 5 grupper udvides nu med endnu en: Landevejscykling. Kontaktoplysninger til grupperne findes på den lokale hjemmeside.
27 medlemmer deltog i dette første fysiske møde, hvor gensynsglæden var stor.
Rundtur på Køge Søndre havn d.19. august 2020
27 medlemmer mødtes på Opdagelsen, hvorfra Hans Jørn Lindeskov skulle lede rundturen.
Hans Jørn startede med at fortælle om ideen med Opdagelsen, der kan benyttes af beboerne i området som samlingssted med f.eks. mulighed for at grille og dyrke urter etc. i Fælleshaven.
Herefter fortalte Hans Jørn om strukturen omkring Køge Kyst, der startede som et byudviklingsprojekt med Realdania og Køge Kommune som partnere.
Han fortalte også om Bydelsforeningens overtagelse af området og dens rolle for driften og aktiviteter i området. F.eks. Havnedagen. Alle beboere er medlem af foreningen.
Inden vi startede rundturen, fortalte Hans Jørn om hovedstrukturen for bebyggelserne på området.
Alle veje gå fra øst til vest og imellem byggerierne er der Almindinger/grønne områder. Der er offentlig adgang til alle gårde i området.
Herefter gik vi rundt i hele området og fik præsenteret de forskellige byggerier. Herunder Fællesbyg, Skibet og Broen, Strandterrasserne, Strandengen etc.
Undervejs blev parkeringsforholdene diskuteret. Overordnet er der planlagt 0,75 plads pr. bolig. Enkelte bebyggelser er dog helt uden pladser, og det nuværende store problem med mangel på parkeringspladser forventes at blive forværret.
Vi sluttede rundturen på Opdagelsen, hvor Hans Birk fortalte lidt om de fysiske møder som startes op næste uge.
Herefter mindedes vi Henning Hjalholt, som vi mistede i maj måned. Coronakrisen betød at få medlemmer kunne deltage i bisættelsen og at en efterfølgende samling ikke var mulig. På den baggrund havde familien doneret et beløb til køb af øl, som anvendt ved denne lejlighed.
Hans takkede herefter Hans Jørn for et godt arrangement.
Rundturen var en god anledning for medlemmerne til at opleve hele området på tætteste hold, – samt at kunne tale sammen undervejs. Hvor et naturligt emne var boligforhold og (manglende) parkeringsforhold på Køge Kyst.
Videomøde d.12. august 2020
Tidligere postmester Erling Elberg var inviteret til at holde foredrag om sin karriere i det danske Postvæsen.
Erling Elberg har haft sin karriere i Postvæsenet i perioden fra 1959 til 2004, og har således været med hele vejen, hvor der er sket store og markante ændringer i Postens forretningsgrundlag.
Erling Elberg, som stammer fra Sønderjylland, blev elev i Post- og Telegrafvæsnet i 1959. Han startede sin elevtid i København – 0g som 2. års elev fortsatte elevtiden i Køge. I 1962 bestod han Embedseksamen.
Efter endt militærtjeneste kom han i 1964 tilbage til København som assistent, og året efter blev han tilknyttet Postgiro.
I 1968 bestod han 2. del af Embedseksamen og herefter fulgte arbejdet med forskellige undersøgelser af indførslen af Kildeskat og ændring af Tjenestemandsloven. Hans store interesse for det faglige betød, at han blev headhuntet til løn og pensionsområdet i P&T og senere i en stilling som faglig sekretær i CO2.
I 1981 vendte han tilbage til Post og Telegrafvæsnet som personalechef for alle landets postbude.
I 1985 blev han udnævnt som driftschef for Købmagergades Postkontor. Arbejdet havde mange faglige udfordringer med arbejdsnedlæggelser mv. ikke mindst pga. nedlæggelse af 55 stillinger. Hertil kom Posthus røveriet i Købmagergade i 1988, som involverede Erling Elberg i opklaringsområdet.
I takt med at postdistributionen flyttede sig fra det indre København til omegnskommunerne (i takt med virksomhederne flyttede ud af byen) var han i de følgende 10 år dels projektleder for udflytningen – og med i arbejdet med etablering af Høje Tåstrup Postcenter. Herefter fulgte jobbet som postmester i NV og Nørrebro frem til, at han i 2000 fik sit drømmejob som postmester i Køge. – Det næststørste posthus uden for København.
I 2004 gik han på pension, men rigtig mange tillidshverv fulgte som konsekvens af Erling Elbergs markante baggrund og erfaring inden for organisationsarbejde og ledelse. – Så han lever stadig en meget aktivt liv.
16 medlemmer fulgte den spændende beretning om Erling Elkærs karriere, som er rundet af de store ændringer som er sket med Posten gennem årene. – og som han personligt har været med til at påvirke.
Sommerfrokost på Jenners Dockside d.5.august 2020
Frokosten markerede klubbens første fysiske sammenkomst efter 5 måneders pause pga. Coronakrisen.
39 medlemmer deltog og hyggede sig med en god frokost i gårdhaven på Jenners Dockside, Køge havn, hvor opdækningen var tilpasset Sundhedsmyndighedernes krav til afstand etc.
Hans Birk bød velkommen med en kort tale, som ud over praktiske forhold også var en speciel velkomst til Borgmester Marie Stærke, som deltog i starten af frokosten.
Senere informerede Hans Birk om nyt fra et afholdt SG-møde samme dag. Herunder de kommende aktiviteter, som bliver et mix af fysiske møder og videomøder.
Frokosten var meget vellykket. Det var tydeligt at medlemmerne satte stor pris på at kunne samles fysisk igen og fik mulighed for at hygge sig sammen.
Videomøde den 24. juni 2020
17 deltagere.
Tema: Unicef´s arbejde på verdensplan.
Unicef DK har udarbejdet et videomateriale om Unicefs arbejde, og HC Køge fik æren af at være tilhørerne i den første fremstilling (premieren).
Videomødet blev præsenteret af Ida og Emilie fra Unicef DK.
Hans Birk bød velkommen og gjorde os opmærksom på at dette var det 5. videomøde vi afholder og stadigvæk uden tekniske problemer af nogen art.
Efter sin indledning gav Hans Birk ordet til Ida.
Ida takkede indledningsvis for den gode support fra Steen, og fortsatte med at stille spørgsmålet: Kender du Unicef?
FN udpegede i 1946 Unicef til at passe på verdens børn, og nævnte i den forbindelse vigtige indsatsområder som uddannelse, vaccinationer mm.
I 1989 udarbejdede man Børnekonventionen som angiver børns rettigheder, og som nu er underskrevet af 190 lande. Værd at bemærke at lande som USA, Sydsudan og Somalia ikke har underskrevet denne konvention.
Unicef DK bestyrer verdens største logistikcenter der er beliggende på molen i Nordhavn.
Et stort indsatsområde er behovet for rent vand. Man må desværre konstatere at diarré er den største dødsårsag blandt udsatte børn.
Danske aktuelle regler pga. Corona har svære vilkår i de udsatte områder, hvor mange børn ikke har forældre, ingen bolig og bor tæt sammen i flygtningelejre uden de nødvendige muligheder for at opretholde sundheds- og hygiejne krav.
Pt. er 86 mio. børn skubbet ud i fattigdom og Unicef frygter at der i løbet af de næste 6 måneder vil være yderligere 600 mio. vil være ramt pga. Coronaéns konsekvenser.
Unicef opererer indenfor 4 vigtige indsatsområder: Vigtige forsyninger, oplysning, sundhedshjælp og endelig uddannelse og beskyttelse.
Unicef samarbejder med de lokale, ikke bare fordi de kender til forholdene, men også fordi det skaber arbejde som fx at lave toiletforhold og vandrensning mm.
Forestil dig at være 10 år gammel, er alene og mangler vand og el. Områder som for os er helt naturlige.
Unicef anslår at 6.000 børn mister livet pga. Corona og de ovennævnte forhold og man frygter at dette vil fortsætte i mindst 6 måneder frem.
Fx vil køb af vandrensningstabletter baseret på en månedlig donation på kr. 95,- konverteres til 15.800 l rent vand.
Ida afsluttede sit indlæg og opfordrede os til at stille spørgsmål.
Hvorfor skal man støtte Unicef, og ikke SOS Børnebyer eller andre organisationer?
SOS Børnebyer støtter 1 barn og Unicef støtter alle verdens børn, og fx er Unicef dem som vaccinerer 50% af verdens børn.
Hvordan måler I jeres succes?
Ser man fx på underernæring, vurderer vi på områder som hvor meget vand er der til en lejr, forholdene omkring skole og uddannelse og tildeling af ressourcer til et givet område i en lejr.
Men, Unicef DK laver ingen målinger.
Hvor mange % af jeres midler går til administration?
I DK er det 3,7% og på verdensplan må %-satsen ikke overstige 5%.
Unicefs arbejde skal mindst komme tilbage med en faktor 4.
Afslutning.
Hans Birk takkede for et godt møde og gjorde opmærksom på at dette møde var det sidste inden sommerferien.
Vi forventer at afholde videomøde i hele august måned og hvad der så sker, må fremtiden vise.
Videomøde d.17.juni 2020
Mødets tema var Slægtsforskning, og foredragsholder var vores Henning Falk.
Henning har dyrket slægtsforskning siden 1965, og målet med foredraget var at give en introduktion/appetizer til emnet.
Udgangspunktet for hans egen forskning var en håndskrevet slægtsbog fra en tidligere stationsforstander ved Hellerup station, som i kraft af sit job havde mulighed for at rejse rundt i landet og b.la. besøge de tidligere byarkiver.
Kilderne i dag kan findes i Rigsarkivet, hvor alle arkivalier fra kirkebøger, folketællinger, militæret etc. foreligger online.
Henning viste nogle eksempler b.la. med udgangspunkt i Erik Knudsen, som er stamfader til Pontoppidanfamilien. – En familie som kan spores tilbage til 1500tallet, og hvoraf 4 sønner var præster. Heraf en i Køge i 1665.
Vi hørte også om hovedslægterne i Hennings forskning, som omfatter 5 familienavne, herunder Falk, som stammer fra Sønderjylland. Forskningen afdækker en stor viden om familierne, samt sjove beretninger og mærkværdigheder.
Herefter fortalte Henning om Patronymer og efternavne.
Tidligere var endelsen på efternavnet ofte -sen og -datter, men fødestedet kunne også indgå. I nutidens navne er tendensen, at man ofte navngiver nyfødte med mange navne.
Henning er medlem af Dansk Slægtsforskning www.slaegt.dk ,hvor der findes Forums og Podcasts. – Og hvor man som medlem kan få sparring. Han har tillige indkøbt et slægtsforskningsprogram, hvor han pt. har registreret over 3.000 navne.
Efter foredraget var der spørgsmål, som viste at udbyttet af at beskæftige sig med slægtsforskning kan resultere i helt nye fysiske kontakter og sammenkomster med overraskende og positive resultater.
Hennings foredrag var meget spændende, og har tvivlsomt været inspirerende for medlemmer, som endnu ikke er kommet i gang med slægtsforskning.
11 medlemmer deltog i mødet.
Videomøde d. 10.juni 2020
Formanden bød velkommen og introducerede dagens foredragsholde for 31 medlemmer
Tema: Information om Corona.
Foredragsholder Torben Mogensen (TM).
TM har en meget stor viden om Corona og er tit i TV og dagspressen om emnet.
TM er uddannet læge og har arbejdet som narkoselæge på intensivafdelinger i 30 år.
TM har været vicedir. på Hvidovre Hospital og er nu formand for Lungeforeningen.
Corona kom angiveligt til DK i december 2019.Corona er en normal virus forkølelse og kommer oprindelig fra Kina, stammer fra flagermus over kæledyr til mennesker.
TM mener ikke at Corona er laboratorieskabt.
Corona er ikke levende, men fremstår som arvemateriale i en proteinkapsel som trænger ind i celler i luftvejene og af den vej mangfoldiggør sig. Nedbrydning af cellerne gør det vanskeligt at bevare iltoptag og i værste fald skal der indlæggelse til for at få ilt nok.
Vi ved at levetiden for Corona afhænger af placeringen. Blanke overflader og tøj giver vidt forskellige muligheder for overlevelsen af virus.
Ca. 80% af de smittede oplever “kun” ubehag som forkølelse og influenza, og de sidste 20% bliver så syge at indlæggelse er nødvendigt og i flere tilfælde er respirator nødvendigt. Erfaringen siger nu at ca. 40% af respirator patienterne afgår ved døden.
TM forventer at der i løbet af 1-1½ år vil være en effektiv vaccine.
Nedlukningen af samfundet har givet en række interessante informationer:
Antallet af for tidligt fødte børn (før 26. uge) er faldet med 95% og børn i øvrigt er ikke blevet indlagt i samme antal som tidligere.
Da mange er smittede uden symptomer, er der tale om et mørketal for, hvor mange der reelt er smittede og erfaringer viser at hvis 60% af befolkningen er smittede, så stopper udbredelsen af Corona. Data fra bloddonorer viser at kun 2% er smittede, men datagrundlaget er spinkelt.
Myndighedernes anbefalinger om hygiejne (håndvask og sprit) håber TM fremover vil bidrage til en bedre hygiejne på sygehusene som er plaget af MRSA (resistente bakterier).
Resultaterne af de nuværende tiltag, hvor alle kan blive testet med mundskrab i de hvide telte skal fremover indgå i en videnbank om danskernes DNA.
Under foredraget indløb dagens tal for smitterykket som nu ligger på 1%, og dermed er der langt op til de 60% som TM omtalte og det bliver interessant om åbningen af samfundet og den store demonstration (15.000 deltagere) vil få tallet til at stige i løbet af 8-12 dage.
Smittetrykket, udtrykt i tal baserer sig bl.a. på antallet af nyindlagte og denne værdi vil indgå i en større beregningsmodel.
TM forventer at ventelisterne på de danske sygehuse vil være afviklet i løbet af 1 år.
Der var en stor spørgelyst blandt tilhørerne og arrangementet var meget informativt og blev afviklet i god ro og orden – vi har efterhånden lært at bruge videomøder på en struktureret facon.
Formanden takkede TM for præsentationen og traditionen tro, blev alle mikrofoner slået til så vil kunne give TM “en hånd”.
Nils T præsenterede næste uges foredragsholder – Henning Falk som vil foredrage om slægtsforskning.
Videomøde d.4.juni 2020
Foredraget var om Kirkens Korshær og blev præsenteret af vores medlem, Palle Maag, der arbejder som frivillig i genbrugsafdelingen i Køge.
Palle indledte med at fortælle om Kirkens Korshær på landsplan.
Organisationen blev grundlagt i 1912 og formålet er at hjælpe socialt udsatte i DK. Der er oprettet varmestuer, herberger, forsorgshjem, bofællesskaber etc.
Der findes i alt 250 genbrugsbutikker, som har 900 frivillige ansat og som omsætter 55 mio.kr.
I Køge ligger butikken på Valdermarshaab, hvor der er 2 lejemål på 1200 m2. Butikken har 75 frivillige tilknyttet og omsætter for 3,2 mio.kr.
Palle præsenterede butikken med fotos af de forskellige afdelinger. Et fællestræk i afdelingerne er at varerne præsenteres meget flot og indbydende.
I den ene afdeling så vi afdelingerne for voksen- og børnetøj bøger, elektronik, glas og porcelæn.
Under Coronakrisen har mange ryddet op i hjemmene og resulteret i, at der i denne periode er modtaget mere fra husstandene end normalt.
Herefter blev vi præsenteret for de anden sektion som indeholde møbler, malerier, lamper, kufferter, golfudstyr sat musik og film.
Palle sluttede af med at fortælle om logistikken omkring indsamlingen, sorteringen og klargøring af varerne. Desuden hørte vi om organisationsstrukturen, hvor ledelsen i butikken består af et butiksudvalg på 8 personer, som mødes hver måned. Der lægges stor vægt på det sociale, da den del har stor betydning for de enkelte frivillige og motivationen generelt.
22 medlemmer hørte foredraget, som var spændende viden om det store arbejde, som bliver lagt af frivillige for i dette prisværdige formål. – og god reklame for Kirkens Korshærs aktiviteter.
Videomøde den 27. maj 2020.
Efter næsten 3 måneders ufrivillig nedlukning af klubben, var dagens møde samtidig en premiere på vort tiltag mht. at afholde “videomøder”.
Videomøder er kommet i stand ved en meget stor indsats af Michael Dehn og Steen Sørensen, som dels har sat systemet op og dels har introduceret teknikken på det individuelle plan overfor medlemmerne.
I dagens møde deltog i alt 31 medlemmer.
Indledningsvis gav formanden en orientering om de aktiviteter, der har fundet sted i den forløbne periode, og hvor “videomøder” var en væsentlig aktivitet.
Vi mindedes vort medlem Henning Hjalholt som desværre gik bort medio maj.
Emnet var Reersø, og foredragsholder var vort eget medlem hans Jørn Lindeskov, som informerede om Reersøs tilblivelse, geografi og steder, der er værd at besøge.
Historien om dronning Margrete I, landsbyens stråtækte huse, de haleløse katte og Musholm Laks/ørred indgik også i Hans Jørns præsentation.
Underholdningsværdien var høj, og der udspandt sig efterfølgende en del spørgsmål fra medlemmerne, som på professionel vis blev lukket ind og ud af diskussionen.
Premieren var så stor en succes, at vi fortsætter ufortrødent indtil klubbens fysiske rammer kan etableres igen.
Medlemsmøde d. 4. marts 2020 i Rådhusstræde med Generalforsamling og aktivitetsplanlægning
55 medlemmer var mødt op til årets Generalforsamling, hvilket var rekord for antal deltagere til et møde.
Generalforsamlingen blev afholdt i henhold til vedtægterne.
Formanden Hans Birk, som var på valg, blev genvalgt og kunne i sin beretning se tilbage på et fantastisk år for Hemingway Club Køge, hvor medlemskabet var steget fra ca. 20 til 70. – og hvor nye medlemmer nu vil blive skrevet op på venteliste.
Efter Generalforsamlingen blev der lavet gruppearbejde, hvor formålet var at komme med ideer til efterårets aktiviteter. Resultatet var overvældende, og de mange ideer vil nu blive evalueret af Styregruppen.
Medlemsmøde d. 26. februar 2020 i Rådhusstræde med besøg af operasanger og Voice Coach Dorthe Elsebet
Dorthe Elsebet er uddannet som solist fra Operaen/Det kgl. Teater, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, samt Mozarteum i Salzburg – og har optrådt i over 4.000 forestillinger.
Hun er desuden uddannet Life og Businesscoach: Hun underviser og coacher sangere, samt ledere og medarbejdere i motivation, personlig gennemslagskraft, stemmetræning, udtryk og performance.
Foredraget tog udgangspunkt i, at Dorthe Elsebet hørte klubbens medlemmer synge ”Herren som skabte alt på jord” – En sang som vi selv havde udvalgt som startsang på dette møde, uden at hun havde kendskab til valget.
Herefter fik vi et godt indblik i hvad det kræver at blive en god sanger og kunne yde en toppræstation.
Dorthe Elsebet fortalte, at det tager ca. 10 år at opbygge muskulaturen for at blive operasanger, og at opvarmning er helt afgørende før alle forestillinger.
Vi fik en gennemgang af teorien om det fysiologiske grundlag for at synge, hvor rigtig vejrtrækning er vigtig. Undervejs øvede vi forskellige åndedrætsøvelser, som ud over at påvirke sang – også virker positivt på nervøsitet og stress da ”det løser op”.
Dorthe Elsebet fortalte, at alder ikke har nogen betydning for sangstemmen, hvis den trænes og vedligeholdes. Stemmen ændres dog med tiden, og det betyder at en operasanger får ændrede roller med alderen. En operasanger topper typisk mellem 38 – 50 år.
Undervejs i foredraget gensang vi ”Herren som skabte alt på Jord” og kvaliteten og styrken blev forbedret gang på gang.
Foredraget var yders underholdende. Dorthe Elsebeth var meget levende i sin præsentation, hvor hun med sin meget direkte form, energi og temperament aktiverede alle medlemmerne, som måtte overgive sig. Slutningen var en overraskende oplevelse, hvor den fælles energi løftede taget da dagen sang blev sunget en sidste gang – og den enkelte med stolthed konstaterede at han kunne synge.
Alt i alt en fantastisk oplevelse for de 43 medlemmer som deltog.
Medlemsmøde d. 19. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Jan B. Poulsen.
Jan B. Poulsen, som tidligere har besøgt klubben og holdt foredrag om sit liv med fodbold, holdt denne gang foredraget Boldens magi – med fodbold som rejsekammerat.
Jan fortalte om sin opvækst i St.Heddinge, hvor han startede med at spille fodbold. Herefter var han udvekslingsstudent i USA – det eneste år i hans liv hvor han ikke spillede fodbold.
Hjemme igen startede Jan på Køge Gymnasium, som var helt nyt på det tidspunkt. Herefter gik turen til Rønne på Bornholm, hvor han var soldat, og blev medlem af Rønne IK, som spillede i Danmarksserien.
Senere fugte 8 sæsoner i Frem, som spillede i 1. division. Samtidig begyndte han at læse på Københavns Universitet, med Idræt som hovedfag. I 1975 blev han færdig, og herefter fulgte 15 år som gymnasielærer på Greve Gymnasium.
Som 30 årig startede trænergerningen med jobs i bl.a. Køge og Frem.
Jan fortalte om det at være træner – et job som han som udgangspunkt betegner som verdens bedste job. Men også et job som er ensomt og usikkert – og indebærer, at man bliver en offentlig person som både skal forklare og forsvare sig over for bl.a. medier og fans. Jobbet kan også medføre misundelse (specielt i udlandet) samt udfordringer med familielivet.
Jan fremhævede betydningen i at bevare sin integritet. Samtidig nævnte han, at han altid selv forhandlede sine kontrakter, og at han er modstander af bonusaftaler.
Efter stop i DBU efter 9 år startede en international karriere, hvor det første job var som Teknisk Direktør i Singapore i 1999. Målet var at få Singapore kvalificeret til VM i Sydafrika i 2010.
Udgangspunktet var næsten håbløst: Kinesiske børn må ikke spille fodbold og skolerne er autonome. Der er ingen frivillige foreninger, ingen træneruddannelse og 2 års værnepligt.
Jan fik godkendt sin udviklingsplan, men blev udfordret på betydningen af befolkningssammensætningens forskellige religioner og kulturer. Samt manglende disciplin omkring bl.a. mødetid. Han betegnede tiden i Singapore som rigtig god. Den sluttede, efter at han som landstræner tabte til Malaycia.
Næste trænerjob blev Jordan, hvor han i 2007 blev tilbudt et job som træner for U20 holdet. Målet var at kvalificere sig til VM i Canada.
I 2008 blev han Landsholdstræner/Teknisk Direktør i Armenien i en periode på 1½ år.
I en alder af 62-63 år overvejede han sin fremtid. Men de internationale jobs var ikke slut. Næste job var i Tanzania. (Pga. tidsnød nåede vi desværre ikke at høre om oplevelserne der).
Foredraget var meget spændende. Vi fik et rigtig godt billede af livet som træner i de forskelligartede lande, hvor kultur og religion er forskellige fra Danmark – og som skal kunne håndteres, for at få succes i jobbet. Udfordringerne for at få familielivet til at fungere fik vi også et indblik i – Og de barske vilkår, som generelt hersker i fodboldmiljøet, hvor penge spiller en større og større rolle.
49 medlemmer hørte Jan fascinerende beretning.
Medlemsmøde d. 12. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Tonny Espensen
Vores Tonny Espensen, som tidligere har beskæftiget sig med hesteopdræt i 28 år, holdt foredraget: Hestestutteri og -opdræt.
Tonny og hans familie købte i 1982 et landsted i Bjæverskov, som blev rammen om deres interesse for hesteopdræt. Han startede med at købe 2 travhopper – og så var han i gang.
Tonny startede med at gennemgå de forskellige udviklingsstadier i opdrætningen af heste. Fra folingen af det lille føl, som man sjældent får mulighed for at opleve – til opbygningen af tillid i de forskellige stadier: Fra at de får grime på, kommer ud af boksen uden mor – til at stå i spiltov og blive striglet og vasket. Inden for 30 dage skal føllet også lære at blive læsset på en hestetrailer.
Tonny fremhævede endvidere en god kost og motion som vigtige for føllets udvikling.
Herefter fortalte han om træningen af travheste og økonomien i avlen.
Udgangspunktet for betaling af 3 strå til befugtningen er, at en dyrlæge godkender levedygtigheden af føllet. Hingstemanden som leverer stråene får i gennemsnit 35-40.000 kr. Efter 1½ år har man mulighed for at tage hesten på auktion og sælge den. Sker det vil opdrætteren fremover modtage en andel af den vindersum, som travhesten indbringer.
En travhest skal godkendes til start. Det er kun ca. halvdelen af en årgang som gør det.
Præmiesummerne for en førsteplads i Lunden er ca.7.000 kr. – svarende til omkostningerne ved at have hesten opstaldet og trænet ude. Der findes pt.6 travbaner i landet. Publikumsinteressen for sporten er faldende.
Tonny fortalte også om hans gode erfaringer med en såkaldt hestehvisker i forbindelse med problemer med læsning af en hest, og om de virkemidler som i dag bruges i stedet for pisk til at få hestene til at løbe hurtigt. Hans erfaring er, at de «gale» heste er de bedste!
43 medlemmer deltog i foredraget, som var meget spændende og udbytterigt. Undervejs blev der vist videoer fra nogle de forskellige situationer, som blev gennemgået, og der var rigtig mange spørgsmål undervejs. Det var tydeligt, at Tonny stadig har stor passion for travheste på trods af, at han sluttede med at have heste for 8 år siden – og han glæde smittede af på tilhørerne.
Medlemsmøde d. 7. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Wagn Langebek
Vores Wagn Langebek, som tidligere har været pilot i Flyvevåbenet holdt foredraget: Fra Ellehammer til Starfighter F-104.
Foredraget var baseret på Wagns egne oplevelser fra en lang karriere med flyvning, og havde fokus på pilotuddannelsen og de forskellige flytyper, han havde fløjet.
Wagn startede sin uddannelse på Flyvestation Avnø i 1955, hvor han var 18 år gammel. Han startede med at lære at flyve en Chipmunk.
I 1956 blev han udtaget sammen med et hold på 10 mand, som skulle afslutte pilotuddannelsen og få de eftertragte «vinger». Træningen foregik i Havard T-6 og senere i Minnesota, i en Silver Star T33 – jettrainer. Alle former for flyvning blev trænet. Herunder navigationsflyvning, formationsflyvning etc.
Herefter gik turen hjem til Danmark for at blive omskolet.
I 50´erne fik flyvevåbenet foræret 240 F-84G Thunder jet af USA, hvilet er utroligt mange sammenlignet med de få fly som indkøbes i dag. Omskolingen fandt sted i disse fly.
I perioden 1950 til 1955 var der 79 totalhaverier med 62 omkomne. På den såkaldte Sorte lørdag d. 25. januar 1958 havarerede 4 fly på 20 minutter. Wagn var pilot i et af flyvene og blev kvæstet. En hændelse som for nylig har været vist på TV.
Som led i jagerberedskab 24/7, fløj Wagn i 1958-1959 F86 D, hvor skydeøvelserne foregik i Nordsøen og senere i Libyen. Herefter fløj han F104-6 med 5 minutters beredskab i Karup. – Og samme sted blev han eskadrillechef for ekskadrille 729, som bestod af Draken fly.
Wagn afrundede foredraget med at fortælle lidt om flyveteori . Herunder Climb/Drive /accel, princippet og om den teknologiske udvikling fra 1950 til 1990 med udgangspunkt i de forskellige flytyper,
På pilotuddannelsen konkluderede han, at det eneste som stort set er ændret gennem tiden, er de teknologiske fremskridt.
51 medlemmer var mødt op for at høre foredraget. De fik et godt indblik i flyvningens historiske udvikling – fortalt gennem Wagns egne erfaringer – fra en periode, som stadig fylder meget i hans spændende liv.
Medlemsmøde d. 29. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Lene Brysting Renault
Lene Brysting Renault, som er afdelings- og arkivleder ved Køge Museum holdt foredraget Køge bys historie – fra vikingetiden og frem til i dag
Lene Brystings udgangspunkt for historie-gennemgangen var betydningen af Beliggenhed – Vision – Strategi.
VI startede med at høre om vikingeborgen Borgring ved Lellinge, som er en af 5 identisk opbyggede borge i Danmark. De blev bygget under Harald Blåtand år 970 – 990 og har det til fælles, at deres placering har været helt afgørende – med en beliggenhed, som var mere defensiv, end offensiv.
Jellingestenens runer bekræfter eksistensen af Borgring, og oplandsundersøgelser i 2017 med store fund ved Ågård i Bjæverskov og Toftegård i Strøby kan relateres til borgen.
Herefter havde foredraget fokus på Køge, hvor vi startede med at høre om middelalderbyen omkring 1100, hvor byens placering var i området omkring Gl. Køgegård.
Omkring 1250 blev der anlagt en by, med samme placering som i dag med centrum omkring Torvet og kirken. Vi hørte om kirkens udvikling og betydning som fyr for skibene i bugten.
Herefter fortalte Lene om købstadsprivilegier, som byen fik i 1288 og den strategiske placering byen havde i forhold til Hansestæderne. Og om årene omkring 1500 med bygningen af Skt. Gertruds kapel, Gråbrødre Kloster og Køge Rådhus.
Omkring 1600 havde Køge sin storhedstid og mange af husene fra dengang kan stadig opleves i byen. Befolkningstallet var på det tidspunkt ca. 2.500 (mod i dag 60.000). Omkring 1880 slog den teknologiske udvikling igennem med togforbindelser, samt opfinderen Jens Hansen etablering at telefonforbindelse i byen samt oprettelsen af det første elværk i Danmark.
I slutningen af foredraget fortalte Lene om 1950érne hvor det politisk blev besluttet at renovere bykernens gamle huse, i stedet for at rive dem ned, som ellers var det normale i mange andre byområder. Hun berettede om jordsalg fra Gl. Køgegård, Kommunalreformen og perioden frem til udviklingsprojekterne i Køge Nord og Køge Kyst – projekter hvor Beliggenhed, Vision og Strategi endnu engang var drivkraften i beslutningerne.
53 medlemmer deltog, hvilket var rekord. Lene Brysting s foredrag var en succes, grundet hendes store historiske viden og formidlingsevne, som bedrog til, at alle medlemmer kunne gå hjem med endnu mere viden om Køge bys historie. – fra vikingetidens Borgring til Køge nuværende byudviklingsprojekter.
Medlemsmøde d. 22. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Svend Erik Bodin
Svend Erik Bodin, som er formand for Propa – Midtsjælland (prostataforeningen) holdt foredraget Kunsten at leve et godt liv trods følgerne af Prostatakræft.
Svend Erik Bodin startede med at fortælle om sin baggrund. Han er oprindelig landmand, og blev efter forskellige jobs ansat som indkøber hos Simonsen og Wedel, der sælgerhospitalsudstyr.
Hans personlige livssyn er åbenhed og en positiv holdning til livet.
Herefter fortalte Svend Erik Bodin om prostatakræft med udgangspunkt i sine egne erfaringer, efter selv at være blevet ramt af sygdommen i 2014.
Han gennemgik sit sygdomsforløb, fra symtomer og diagnose til operationen og specielt følgerne af denne. Herunder uddybende om inkontinens og impotens. Han talte også om de psykiske påvirkning af sig selv og sine nærmeste efter at være ramt af en kræftsygdom.
Hovedbudskabet fra Svend Erik Bodin var at bevare en positiv holdning til livet, hvis man rammes af sygdommen – og her er han selv et fantastisk eksempel med et meget aktivt liv.
Han dyrker masser af forskellige sportsgrene, er veteran spejder, går på jagt og er Natteravn i Køge. Ud over at være dybt engageret i Prostataforeningen.
Foredraget var meget personligt, og han positive, smittende livssyn var en stor oplevelse for medlemmer uanset egne erfaringer med denne sygdom, som rammer 4500 mænd hvert år.
47 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d. 15. januar 2020 i Rådhusstræde 10C med foredrag af Niels Chr.Larsen
48 medlemmer deltog i mødet.
Efter afsyngning af sangen “Jylland mellem tvende have”, præsenterede formanden dagens emne og foredragsholderen.
Titel: Forfatterdebut – hvor svært kan det være?
Niels Chr. Larsen har skrevet bogen “Egne rækker”, der er et muntert tidsbillede af en opdigtet vestjysk stationsby i 60erne.
NCL er opvokset i Jylland og har i mange år arbejdet som direktør i større virksomheder, men er nu selvstændig og forfatter.
NCL begyndte sin forfatterkarriere med at skrive sange og revytekster, og foranlediget af 10 historier i Tarm-Skjern Ugeblad var grunden lagt for at skrive sin første bog.
For at komme i gang har NCL deltaget i 9-10 skrivekurser, dels for at få dækket behovet for læring som forfatter og dels for at få struktur på skriveriet.
Bogen “Egne rækker” er opdelt i 35 kapitler som fylder 312 sider, og opleves som meget humoristisk – især for den målgruppe som Hemingway repræsenterer.
NCL oplæste 2 kapitler i sit foredrag og dette afstedkom megen latter fra salen.
NCL præsenterede strukturen for “hvordan man skriver en bog”:
* Man skal have noget på hjerte, og man henvender sig til “målgruppen”
* NCL valgte en opdigtet tekst, men med inspiration fra hverdagen
* Rammer for skriveriet – der skal være tid, ro, redskaber og accept fra de nærmeste.
* Overordnet struktur i bogen – hvad er start og hvad er slut, og hvor lang skal bogen være?
* Skab entydighed og ikke ændre på fakta. Selvom bogens indhold er opdigtet, er det vigtigt at holde styr på bla. tidslinjen – at du fx ikke skriver om begivenheder som ikke fandt sted i perioden.
* Vær opmærksom på sætningsopbygning – pas på lange sætninger som gør det svært for læserne.
Bogudgivelse er en svær øvelse når man er ukendt, men efter mange markedsføringstiltag er bogen nu tilgængelig på 34 biblioteker og vil snart blive udsendt som lydbog.
Bogen var til salg efter foredraget, men NCL pointerede kraftigt at der ikke var tale om salgstaler.
Hvis man er interesseret i bogen, kan forfatteren kontaktes på [email protected]
Afslutning:
Formanden orienterede om at vi afholder generalforsamling den 4. marts og sommer afslutningen bliver den 1. juli.
Medlemsmøde d. 8. januar 2020 i Rådhusstræde 10C
48 medlemmer, heraf 3 nye, var mødt op til dette første møde i 2020.
Hans Birk bød velkommen tilbage efter en kort juleferie.- og vi sang «Vær velkommen herrens år» og «Kong Christian stod ved højen mast».
Herefter mindedes vi vort medlem Kurt Petersen, som døde 31.dec.2019.- (Hans Birk afbrød senere sin deltagelse i mødet for at repræsentere HCK ved hans bisættelse).
Senere var der nytårskur med champagne og kransekage, hvor der var mulighed for at alle kunne gå rundt og snakke med de øvrige deltagere.
Efter en pause blev aktivitetsplanerne for det kommende halvår gennemgået af Nils Thyssen, og der blev i den forbindelse tilføjet ny ideer fra medlemmerne.
Lars Dannerup præsenterede herefter den nye «Blå bog». Der mangler pt. nogle få billeder på nogle medlemmer. Om en uges tid vil den være klar – og blive distribueret via mail med et link til alle medlemmer, som giver adgang til et lukket forum, hvor den løbende vil blive opdateret.
Hans Jørn Lindeskov havde som sidste punkt en gennemgang af Klubbens nye GPDR løsning, som om kort tid vil fremgå HC´s hjemmeside.